Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ λέει ότι οι χώρες μπορούν να μηνύουν η μία την άλλη για την κλιματική αλλαγή
Shutterstock
Shutterstock
BBC

Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ λέει ότι οι χώρες μπορούν να μηνύουν η μία την άλλη για την κλιματική αλλαγή

Μια ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΟΗΕ άνοιξε τον δρόμο για τις χώρες να αλληλομηνύονται για θέματα κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, ο δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην Ολλανδία, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί ποιος ευθύνεται και σε τι ποσοστό για την κλιματική αλλαγή. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει ευρείες συνέπειες.

Θα θεωρηθεί νίκη για τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, οι οποίες προσέφυγαν στο δικαστήριο μετά από την απογοήτευσή τους για την έλλειψη παγκόσμιας προόδου στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η πρωτοφανής υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) ήταν ιδέα μιας ομάδας νεαρών φοιτητών νομικής από χαμηλού υψομέτρου νησιά του Ειρηνικού που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι μια νίκη όχι μόνο για εμάς, αλλά για κάθε κοινότητα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αγωνίζεται να ακουστεί», είπε η Φλόρα Βάνο, από το νησί Βανουάτου του Ειρηνικού, το οποίο θεωρείται η χώρα που είναι πιο ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ICJ θεωρείται το Ανώτατο Δικαστήριο του κόσμου και έχει παγκόσμια δικαιοδοσία. Δικηγόροι δήλωσαν στο BBC News ότι η γνωμοδότηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Οι ακτιβιστές και οι δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα κλίματος ελπίζουν ότι η ιστορική αυτή απόφαση θα ανοίξει τον δρόμο για αποζημιώσεις από τις χώρες που έχουν ιστορικά καταναλώσει τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα και είναι επομένως οι πιο υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πολλές φτωχότερες χώρες υποστήριξαν την υπόθεση, θεωρώντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν τηρούν τις υπάρχουσες υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος.

Ωστόσο, οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστήριξαν ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού του 2015, είναι επαρκείς και δεν πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω νομικές υποχρεώσεις.

Την Τετάρτη, το δικαστήριο απέρριψε αυτό το επιχείρημα.

Ο δικαστής Iwasawa Yuji δήλωσε επίσης ότι εάν οι χώρες δεν αναπτύξουν τα πιο φιλόδοξα δυνατά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των υποσχέσεών τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Πρόσθεσε ότι ισχύει το ευρύτερο διεθνές δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού – ή επιθυμούν να αποχωρήσουν, όπως οι ΗΠΑ – εξακολουθούν να έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του κλιματικού συστήματος.

Η γνώμη του δικαστηρίου είναι συμβουλευτική, αλλά προηγούμενες αποφάσεις του ΔΔΔ έχουν εφαρμοστεί από κυβερνήσεις.

Πηγή: BBC