Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να προστεθούν περισσότερα άτομα καθώς και πάνω από 100 σκάφη που συνδέονται με τον ρωσικό σκιώδη στόλο, στο 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως δήλωσαν την Τρίτη (06/05) διπλωμάτες της ΕΕ. Μία εξαίρεση από τις κυρώσεις είναι για το ρωσικό έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2 το οποίο θα παραταθεί έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους, όπως δήλωσε μία από τις πηγές, λόγω της σημασίας του για την Ιαπωνία.
Η πρόταση έγινε νωρίτερα από το αναμενόμενο και οι χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν γρήγορα επί της πρότασης, με τις πρώτες συζητήσεις να πραγματοποιούνται την Τετάρτη (07/05).
Στα μέσα Απριλίου, πηγές ανέφεραν ότι οι εργασίες της Επιτροπής σχετικά με τα νέα μέτρα κινούνται με αργούς ρυθμούς και ότι οι όποιοι νέοι περιορισμοί δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους των εξαγωγών σε αγαθά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό και προηγμένες τεχνολογίες, καθώς και την καταχώριση περισσότερων πλοίων του σκιώδους στόλου. Η Μόσχα έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο στόλο που λειτουργεί εκτός των δυτικών δικτύων για να εξάγει το πετρέλαιό της και να αγοράζει πυρομαχικά.
Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πάνω από 50 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων πέντε στην Κίνα. Επιπλέον, τα νέα μέτρα θα στοχεύουν 31 εταιρείες που βοηθούν τον ρωσικό στρατό ή εμπλέκονται στην αποφυγή κυρώσεων, εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται εκτός Ρωσίας.
Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι ο στόχος ήταν να δείξει ότι το μπλοκ των 27 μελών μπορεί «να συμφωνήσει σε κάτι κατά της Ρωσίας» μετά τις επανειλημμένες απειλές βέτο από τη ρωσόφιλη κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να συντονίσει το χρονοδιάγραμμα του επόμενου πακέτου της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον οριστικοποίησαν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα να αγκαλιάσει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο Τραμπ θα υπέγραφε τους νέους περιορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν νέους στόχους, όπως ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom.