Κίσινγκερ: Απίθανο να μείνει στην εξουσία ο Πούτιν αν δεχθεί ειρήνη στην Ουκρανία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Κίσινγκερ: Απίθανο να μείνει στην εξουσία ο Πούτιν αν δεχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

Η επιβίωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία είναι «απίθανη» εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική επίθεση και να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη, είπε ο Χένρι Κίσινγκερ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο Bloomberg.

Η Ουκρανία θα πρέπει να βγει από τη σύγκρουση ως μια ισχυρή δημοκρατία και είναι προτιμότερο η Ρωσία να αποφύγει την κατάρρευση ή να διολισθήσει σε «αγανακτισμένη ανικανότητα», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις, πρόσθεσε

Ο ίδιος σημείωσε πως η Μόσχα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη πρέπει να βασίζονται σε συμφωνία και «πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος, εάν τελειώσει σωστά, θα τον καταστήσει εφικτό».

Όπως ανέφερε λίγοι σύγχρονοι πολιτικοί έχουν εμπειρία σύγκρουσης και αυτό μπορεί να θολώσει την κρίση τους. «Οι ηγέτες που δεν είχαν μια εμπειρία καταστροφής ή την άκρη της καταστροφής πιστεύουν μερικές φορές ότι έχουν περισσότερες επιλογές από ό, τι πραγματικά», είπε. «Αυτό είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας».

Προειδοποίησε για την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν. «Στην τρέχουσα τροχιά των σχέσεων, νομίζω ότι κάποια στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή», είπε ο Κίσινγκερ, σημειώνοντας ότι «η τρέχουσα τροχιά των σχέσεων πρέπει να αλλάξει».

Είπε ακόμα ότι είναι αναποφάσιστος για την έκβαση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δεδομένου ότι «δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στην πραγματικότητα με το είδος των διαλόγων που έχω προτείνει».

Για τη Γερμανία ανέφερε ότι το κέντρο βάρος της Ευρώπης κλίνει απαρέγκλιτα προς τη χώρα, φέροντας το Βερολίνο απέναντι σε μια πρόκληση για το πως θα ασκήσει αυτή τη δύναμη. Η τραγωδία είναι ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να αντιληφθεί τη «μεταμόρφωση» της σε μια ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη, που να είναι παράδειγμα μετριοπάθειας και σοφίας στην εξισορρόπηση των συμφερόντων όλων των χωρών στην ΕΕ.

Για την Βρετανία είπε ότι είναι πλέον σε καλύτερη θέση για να καλλιεργήσει τους δεσμούς με τους Αμερικανούς, καθώς είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μια χώρα όπως η Γαλλία που παραμένει εντός του μπλοκ, ενώ για την Ινδία εκτίμησε πως «είναι μια μεγάλη δύναμη και τις επόμενες δεκαετίες θα αναπτυχθεί συγκρίσιμα με την Κίνα».