Κίνα: Κατηγορεί δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της πανδημίας
AP
AP

Κίνα: Κατηγορεί δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της πανδημίας

Για μεροληψία, συκοφαντίες και πολιτική χειραγώγηση αναφορικά με την κάλυψη του τερματισμού της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» της ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κατηγορεί η Κίνα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, υπερθεματίζοντας των μέτρων που έλαβε για την προετοιμασία της αλλαγής στρατηγικής.

Με τον τερματισμό των μαζικών τεστ και των lockdown τον Δεκέμβριο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα, με τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια να κατακλύζονται από θύματα.

Το People's Daily που ελέγχεται από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για «μέτρα βελτιστοποίησης και ελέγχου» της Κίνας, κατηγορώντας τους ισχυρισμούς μέσων ενημέρωσης ως «εντελώς προκατειλημμένη εκστρατεία, συκοφαντία και πολιτική χειραγώγηση με απώτερα κίνητρα».

Η ζωή σε μεγάλο μέρος της Κίνας φαίνεται να έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην ύπαιθρο και τις μετακινήσεις ενόψει Πρωτοχρονιάς (22 Ιανουαρίου).

Η πολιτική «Zero-COVID», όπως έγινε γνωστή παρακολουθούσε στενά και απομόνωνε κάθε περίπτωση μόλυνσης, μαζί με όσους είχαν επαφή μαζί τους, ακόμη και έμμεσες επαφές. Περιόρισε εκατομμύρια ανθρώπους σε πόλεις όπως η Σαγκάη στα σπίτια τους για δύο μήνες ή περισσότερο, με πολλούς να υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων και έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Η Κίνα υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική, αλλά άρχισε να την αναιρεί υπό οικονομική πίεση και μετά από κύμα διαδηλώσεων στο Πεκίνο και άλλες μεγάλες πόλεις, καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του, Σι Τζινπίνγκ. 

Η Κίνα απέρριψε την κριτική από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας για τις υπερβολές της πολιτικής, καταγγέλλοντας προηγούμενες εκκλήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προσαρμοστεί στις αλλαγές στη φύση του ιού, χαρακτηρίζοντάς τις «ανεύθυνες».

Η Κίνα σταμάτησε επίσης να δημοσιεύει στοιχεία για νέα κρούσματα και θανάτους, οδηγώντας σε περαιτέρω καταγγελίες από τον ΠΟΥ και ξένα έθνη για έλλειψη διαφάνειας. Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τώρα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε δεκάδες χιλιάδες την ημέρα, με έως και το 85% του πληθυσμού σε ορισμένες επαρχίες να έχει μολυνθεί.

Η Κίνα έχει επίσης απορρίψει εκκλήσεις για δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων και παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019, κατηγορώντας όσους υποβάλλουν τα αιτήματα ότι «πολιτικοποιούν» το ζήτημα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης επιτεθεί σε χώρες που απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να δείξουν αρνητικό τεστ ιού, χαρακτηρίζοντας τη ζήτηση «μεροληπτική» παρόλο που απαιτεί το ίδιο από οποιονδήποτε εισέρχεται στην Κίνα.

Αιχμές από τον ΠΟΥ 

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιανουαρίου ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο», είπε.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

 

 

 

Πηγή: Associated Press