Κίνα: Η Ταϊβάν προσκαλεί «λύκους στο σπίτι της» με το φόρουμ της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας
AP
AP

Κίνα: Η Ταϊβάν προσκαλεί «λύκους στο σπίτι της» με το φόρουμ της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας

Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ταϊβάν προσκαλεί «λύκους» στο σπίτι της με τη φιλοξενία φόρουμ της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς και ότι η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία επιδιώκει να εξάγει πόλεμο για κέρδη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, όπως ισχυρίζεται η Κίνα, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων και το ζήτημα αποτελεί συχνή πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ταϊβάν διοργανώνει, μαζί με το Συμβούλιο Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της Ταϊβάν, το Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας Ταϊβάν-ΗΠΑ στην Ταϊπέι την Τετάρτη, συγκεντρώνοντας εταιρείες των ΗΠΑ και της Ταϊβάν για να συζητήσουν τη συνεργασία.

Η Κίνα ήταν «εξαιρετικά ανήσυχη» όταν έμαθε για το φόρουμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ταν Κεφέι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Αυτά τα "στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα" των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πάντα πρόθυμα να πουλήσουν όπλα σε όλο τον κόσμο και να εξάγουν πολέμους, επιδιώκοντας απροσδόκητα κέρδη», ανέφερε.

«Καταστροφική» η πρακτική της Ταϊβάν

«Η πρακτική των αρχών του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος να φέρνουν τους λύκους στο σπίτι είναι αποκρουστική και θα είναι βαθιά καταστροφική για τους συμπατριώτες της Ταϊβάν», πρόσθεσε ο Ταν, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Στίβεν Ράντερ, πρώην διοικητής των δυνάμεων των πεζοναυτών των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση της Ταϊπέι.

Η Κίνα εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ταϊβάν για να εξαναγκάσει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας και υποστηρίζει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.