Κίνα - Εκπρόσωπος Κοινοβουλίου: Λογικές οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες
AP Photo/Ng Han Guan
AP Photo/Ng Han Guan

Κίνα - Εκπρόσωπος Κοινοβουλίου: Λογικές οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες

Μέτριες και λογικές χαρακτήρισε τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες της Κίνας, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου. Όπως είπε ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κρατούνται σε γενικές γραμμές σταθερές για πολλά χρόνια.

«Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία χώρα», δήλωσε ο Γουάνγκ Τσάο, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας φέτος και αν η όποια αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από άλλες χρονιές. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον φετινό αμυντικό προϋπολογισμό.

Το ποσό των δαπανών αναμένεται να γνωστοποιηθεί επισήμως με τον προϋπολογισμό που θα δημοσιοποιηθεί αύριο κατά την έναρξη της φετινής, ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι κάτι που παρακολουθούν με προσοχή οι γείτονες της χώρας καθώς και η Ουάσινγκτον, θεωρώντας πως είναι βαρόμετρο για το πόσο επιθετικά θα ενισχύσει το Πεκίνο τον στρατό του. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι δαπάνες για αμυντικούς λόγους είναι συγκριτικά ένα χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ και ότι οι επικριτές του θέλουν να τις παρουσιάσουν ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.