Κένυα: Εντοπίστηκαν άλλες 19 σοροί από τη «σφαγή της Σακαχόλα» - Στα 303 τα θύματα
AP Photo
AP Photo

Κένυα: Εντοπίστηκαν άλλες 19 σοροί από τη «σφαγή της Σακαχόλα» - Στα 303 τα θύματα

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της «σφαγής της Σακαχόλα» στην Κένυα, της αίρεσης που υποστηρίζει τη νηστεία (μέχρι θανάτου), με στόχο τη «συνάντηση με τον Ιησού».

Με την ανακάλυψη επιπλέον 19 σορών χθες Τρίτη και την εκταφή τους στο δάσος Σακαχόλα της αφρικανικής χώρας, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 303, ανακοίνωσε περιφερειακός αξιωματούχος, που επικαλείται το AFP.

Ο αυτοαποκαλούμενος πάστορας της αίρεσης, Πολ Ντέντζε Μακένζι, βρίσκεται στη φυλακή από τις 14 Απριλίου και θα δικαστεί για «τρομοκρατία» σε αυτή την υπόθεση που συγκλόνισε αυτήν την άκρως θρησκευόμενη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Δύο μήνες μετά την ανακάλυψη των πρώτων θυμάτων στις 13 Απριλίου, η έρευνα για ομαδικούς τάφους συνεχίζεται ακόμα σε σχεδόν 15.000 εκτάρια δάσους, κοντά στην παραλιακή πόλη Μαλίντι.

«Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 303, μετά την εκταφή 19 σορών», δήλωσε η Ρόντα Ονιάντσα, η νομάρχης της περιοχής, την Τρίτη. Η αστυνομία πιστεύει ότι τα περισσότερα από τα πτώματα που έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής είναι αυτά των οπαδών της Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ιδρύθηκε από τον Paul Nthenge Mackenzie, ο οποίος προωθούσε την πείνα για να «συναντήσει τον Ιησού».

Οι αυτοψίες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα  θύματα πέθαναν από την πείνα, πιθανότατα μετά από τα κηρύγματά του. Ωστόσο, ορισμένα θύματα, μεταξύ των οποίων παιδιά, στραγγαλίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή πνίγηκαν, σύμφωνα με αυτοψίες. Τουλάχιστον 35 άτομα ύποπτα για εμπλοκή συνελήφθησαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η σφαγή προκάλεσε μεγάλη σκάνδαλο στην Κένυα, με τις αρχές να ανακρίνονται για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του πάστορα Μακένζι, ο οποίος είχε συλληφθεί πολλές φορές για το ακραίο κήρυγμά του.

Αυτό αναζωπύρωσε επίσης τη συζήτηση για τη ρύθμιση των θρησκευτικών λατρειών σε αυτήν την κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χριστιανική χώρα, η οποία έχει 4.000 «εκκλησίες», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για να «επανεξετάσει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις θρησκευτικές οργανώσεις». Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το δάσος Shakahola θα μετατραπεί σε «τόπος μνήμης».

Διαβάστε ακόμα:

Κένυα: Άλλα 15 πτώματα εντοπίστηκαν στο δάσος Σακαχόλα - Τουλάχιστον 226 τα θύματα της αίρεσης