Καταδικάζει τη «βάρβαρη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο συνιδρυτής της Yandex
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Καταδικάζει τη «βάρβαρη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο συνιδρυτής της Yandex

«Βάρβαρη» χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένας από τους ιδρυτές του ρωσικού διαδικτυακού κολοσσού, Yandex, ο Αρκάντι Βόλοζ, μερικές ημέρες μετά τις επικρίσεις που αντιμετώπισε στη Ρωσία για τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Βόλοζ αυτοχαρακτηρίσθηκε «γεννημένος στο Καζακστάν, Ισραηλινός επιχειρηματίας τεχνολογίας» σε προσωπικό ιστότοπο, προκαλώντας κάποιες επικρίσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στην πλατφόρμα Telegram προφανώς για το ότι υποβάθμισε τους δεσμούς του με τη Ρωσία. Δέχθηκε επίσης επικρίσεις από εκείνους που αντιτίθενται στις ενέργειες της Ρωσίας επειδή δεν εκφράστηκε πιο έντονα εναντίον του πολέμου.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι βάρβαρη και είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτήν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βόλοζ. «Τρομάζω για τη μοίρα του λαού της Ουκρανίας –πολλοί από τους οποίους είναι προσωπικοί φίλοι και συγγενείς μου– τα σπίτια των οποίων βομβαρδίζονται κάθε μέρα.

»Αν και μετακόμισα στο Ισραήλ το 2014, πρέπει να πάρω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για τις ενέργειες της χώρας», έγραψε ο Βόλοζ, ο οποίος έχει ρωσικό και ισραηλινό διαβατήριο.

Ο Βόλοζ ανέπτυξε τη Yandex στη Ρωσία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία της χώρας και εν τέλει εισάγοντάς την στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq το 2011.

Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των κυρώσεών της σε βάρος ρωσικών οντοτήτων και ατόμων τον Ιούνιο του 2022. Ο Βόλοζ χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ «λανθασμένη».

Η Yandex επιδιώκει επιχειρησιακή αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας η κύρια επιχείρησή της που δραστηριοποιείται στη Ρωσία θα γίνει θυγατρική της καταχωρισμένης στην Ολλανδία μητρικής εταιρίας Yandex NV.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Yandex προσπάθησε να εξισορροπήσει την εγχώρια πίεση, από τη μία πλευρά, με τους Δυτικούς επενδυτές της, από την άλλη.

Ο Βόλοζ είπε πως στην αρχή του πολέμου είχε επικεντρωθεί στην υποστήριξη των Ρώσων μηχανικών που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι τώρα εκτός και σε θέση να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, να συνεχίσουν να οδηγούν την τεχνολογική καινοτομία», είπε ο Βόλοζ. «Θα είναι τεράστιο απόκτημα για τις χώρες στις οποίες θα φθάσουν».