Κάλας: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν
AP Photo/Leo Correa
AP Photo/Leo Correa

Κάλας: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν

Την ανησυχία της για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε την Τετάρτη (07/05) η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλας.

«Είναι πολύ ανησυχητικά όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν», είπε η Κάλας κατά την άφιξή της στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία. Όπως συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε και να μειώσουμε τις εντάσεις».

Ακόμη, όπως υπογράμμισε, «καταδικάζω την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή. Αυτό είναι επίσης πολύ σαφές. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν: Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τις δύο πλευρές η διεθνής κοινότητα

Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα απηύθυνε την Τετάρτη (07/05) κάλεσμα προς την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή βομβαρδισμών μεταξύ των δύο χωρών, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους στις δύο πλευρές, στην πιο σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση που σημειώνεται ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες εδώ και δύο δεκαετίες.

Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση από τη Ρωσία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και κάλεσε τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί επιπλέον επιδείνωση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως οι εντάσεις θα καταστεί δυνατό να κατευναστούν με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία διατηρεί θερμές σχέσεις και με την Ινδία και το Πακιστάν, σημείωσε εξάλλου, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, ότι καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας.

Η αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα από την πλευρά της εξέφρασε τη λύπη της για τα ινδικά πλήγματα στο Πακιστάν και ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές της χώρες, τις οποίες κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.

«Η Κίνα λυπάται για τη στρατιωτική δράση της Ινδίας, η οποία αναλήφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, και εκφράζει ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις», σημείωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε την Ινδία και το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και τη σταθερότητα και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν να λάβουν μέτρα που θα περιέπλεκαν περαιτέρω την κατάσταση», υπογράμμισε.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

«Το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των εντάσεων ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Τζιάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στον κατευνασμό των σημερινών εντάσεων», σημείωσε ο Λιν Τζιάν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές του χώρες και συνιστά στους Κινέζους πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές κοντά στη ζώνη της σύγκρουσης.

H Τουρκία προειδοποιεί για τον «κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου»

Η Τουρκία προειδοποίησε, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για τον «κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

«Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη νύκτα από την Ινδία, δημιουργεί τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Καταδικάζουμε αυτή την προκλητική πρωτοβουλία καθώς και τις επιθέσεις με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές», προστίθεται στην τουρκική ανακοίνωση.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις δύο χώρες να ενεργήσουν με κοινή λογική.

Οι υπόλοιπες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Με τη σειρά της, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την Τετάρτη να εμποδισθεί «οποιαδήποτε κλιμάκωση» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

Το Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τις δύο χώρες, δημιούργησε έναν πυρήνα κρίσης για να «παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του X.

Στο ίδιο πνεύμα η Γαλλία κάλεσε και αυτή τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κατανοούμε τη βούληση της Ινδίας να προστατευθεί απέναντι στη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά καλούμε προφανώς την Ινδία, όπως και το Πακιστάν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και προφανώς να προστατεύσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο δίκτυο TF1.

Ο Γάλλος υπουργός δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων ότι κατέρριψαν 5 ινδικά αεροσκάφη στον ινδικό εναέριο χώρο, μεταξύ των οποίων τρία γαλλικά.

Ωστόσο, ο Μπαρό εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση. «Πρόκειται για δύο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Γι' αυτό καλούμε σε αυτοσυγκράτηση», επέμεινε, υπογραμμίζοντας: «Πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν».

Παράλληλα η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη (07/05) έτοιμη να παρέμβει για μια αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το μήνυμά μας θα ήταν ότι είμαστε φίλοι, εταίροι και των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να (τους) υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς στο BBC.

«Η περιφερειακή σταθερότητα είναι προς το συμφέρον της Ινδίας και του Πακιστάν», πρόσθεσε. «Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για διάλογο, για αποκλιμάκωση, είμαστε έτοιμοι και σε θέση να το κάνουμε», συνέχισε ο Ρέινολντς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δημοσίευσε οδηγία στον ιστότοπό του με την οποία συνιστά στους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση, εκτός από τις απαραίτητες σε απόσταση τουλάχιστον 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι Βρετανοί πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις και να ακολουθούν τις συστάσεις των τοπικών αρχών», πρόσθεσε το Foreign Office.

Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί ενδεχομένως να διαταράξουν τις εισαγωγές της ρυζιού και από τις δύο γειτονικές χώρες, γεγονός που την ωθεί να αναζητήσει άλλες προμήθειες.

Σχεδόν το 40% του ρυζιού που εισάγει η Μαλαισία προέρχεται από την Ινδία και το Πακιστάν, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας Μοχάμαντ Σάμπου, σημειώνοντας ότι η πολιτική και οικονομική τους σταθερότητα είναι σημαντική για την επισιτιστική ασφάλεια της Μαλαισίας.

Αν ένας πόλεμος ή εντάσεις σημειωθούν και επηρεάσουν τις λιμενικές δραστηριότητες ή τις υποδομές παράδοσης, θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι εισαγωγές ρυζιού στη χώρα μας, τόνισε προς την εφημερίδα της Μαλαισίας New Straits Times, σημειώνοντας ότι, «αν η κατάσταση στην περιοχή αυτή επιδεινωθεί, αυτό θα έχει σίγουρα άμεσο αντίκτυπο σε μας, ιδίως όσον αφορά τις τιμές και τη συνέχεια του εφοδιασμού.

Ο Ινδός επιτετραμμένος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

Το Πακιστάν ανακοίνωσε την Τετάρτη (07/05) ότι ο Ινδός επιτετραμμένος στο Ισλαμαμπάντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς της Ινδίας, οι οποίοι σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν, ενώ ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως έχει καταμετρήσει 26 νεκρούς αμάχους από τα μεσάνυχτα.

Επίσης, την Τετάρτη (07/05) συνεκλήθη η πακιστανική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας στο πλαίσιο της οποίας συνεδριάζουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας της χώρας. Μετά τη συνεδρίασή της, ο πρωθυπουργός Μπεχμπάζ Σαρίφ θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος.

Η Ινδία και το Πακιστάν αντήλλαξαν βομβαρδισμούς την Τρίτη (06/05), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι στην πακιστανική πλευρά και 12 στην ινδική, στην πιο σοβαρή στρατιωτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές εδώ και δύο δεκαετίες.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις ανάμεσα στα οποία είναι τεταμένες ήδη από τον οδυνηρό διαχωρισμό τους το 1947, είχε αφορμή επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία.

Στις 22 Απριλίου, ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Αμέσως το Νέο Δελχί, παρότι δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.