Ισπανία: Αντιμέτωπο με σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στέλεχος του κόμματος Σάντσεθ
AP Newsroom
AP Newsroom

Ισπανία: Αντιμέτωπο με σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στέλεχος του κόμματος Σάντσεθ

Η προσπάθεια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να βάλει τέλος σε σκάνδαλο διαφθοράς εκτροχιάστηκε το Σάββατο, καθώς στέλεχος που επρόκειτο να οριστεί σε ανασχηματισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος παραιτήθηκε λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο Φρανθίσκο Σαλαθάρ υπέβαλε την παραίτησή του από αναπληρωτής στη γραμματεία του κόμματος και ζήτησε να διερευνηθούν οι κατηγορίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Το PSOE ανέφερε ότι θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν υποβληθεί καταγγελίες μέσω των συνήθων διαύλων.

Η αριστερή ειδησεογραφική ιστοσελίδα elDiario.es δημοσίευσε καταγγελία από υπάλληλο του PSOE, η οποία κατηγόρησε τον Σαλαθάρ ότι έκανε χυδαία σχόλια για τα ρούχα και το σώμα της, την προσκαλούσε σε δείπνα μόνοι τους και της πρότεινε να διανυκτερεύσει στο σπίτι του, ενώ εργαζόταν σε κατώτερη θέση από αυτόν στο Παλάτι της Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τη στιγμή που ο Σάντσεθ επρόκειτο να μιλήσει στα κεντρικά γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη, όπου θα ανακοίνωνε μέτρα για να καθησυχάσει τα μέλη του κόμματος που ανησυχούν για τη ζημιά στην εικόνα του και την ικανότητά του να επιβιώσει πολιτικά.

Τη Δευτέρα, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε την προφυλάκιση του πρώην αξιωματούχου του PSOE, Σάντος Θερδάν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε σύστημα μιζών για την ανάθεση δημοσίων έργων.

Ο Θερδάν αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν μέρος ευρύτερης έρευνας διαφθοράς που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ βασίζεται σε χαλαρή συμμαχία εθνικιστικών και αριστερών κομμάτων για να περνά νομοθεσία. Μέχρι στιγμής, οι σύμμαχοί του έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν πρόταση μομφής από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές.

Ανώτερα στελέχη του κόμματος που έφταναν στα κεντρικά του PSOE έγιναν δεκτά με αποδοκιμασίες από διαδηλωτές και χρειάστηκε να υψώσουν τη φωνή τους για να στηρίξουν τον Σάντσεθ, την ώρα που το πλήθος φώναζε «έξω!, έξω!».

Κάποιοι δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα μέτρα που θα ανακοίνωνε ο Σάντσεθ θα εκτόνωναν το σκάνδαλο, ενώ άλλοι φάνηκαν πιο επιφυλακτικοί.

Ο κυβερνήτης της Καστίλης-Λα Μάντσα, Εμιλιάνο Γκαρθία-Πάχε, χαρακτήρισε το σκάνδαλο από τα σοβαρότερα της τελευταίας μισής εκατονταετίας, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι, αν δεν προσφέρει διέξοδο, αν δεν δώσει λύσεις, τότε είναι μέρος του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.