Ιράν: Ξεκινούν συνομιλίες με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία για τα πυρηνικά υπό την απειλή κυρώσεων στην Τεχεράνη
Shutterstock
Shutterstock

Ιράν: Ξεκινούν συνομιλίες με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία για τα πυρηνικά υπό την απειλή κυρώσεων στην Τεχεράνη

Το Ιράν, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από τις προειδοποιήσεις των τριών ευρωπαϊκών χωρών ότι η μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην επιβολή διεθνών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

«Η συνάντηση μεταξύ Ιράν, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών», ανέφερε ο Εσμαεΐλ Μπεγκαεΐ σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή έρχονται μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών E3, όπως είναι γνωστές αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, από τότε που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από ένα μήνα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είναι τα εναπομείναντα μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που συνήφθη με το Ιράν - από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 - η οποία ήρε τις κυρώσεις κατά της χώρας της Μέσης Ανατολής σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι E3 έχουν δηλώσει ότι θα επαναφέρουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης μέσω του «μηχανισμού snapback» μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εάν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα-  που ήταν σε εξέλιξη μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ πριν από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν - δεν ξαναρχίσουν ή δεν αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Εάν η ΕΕ/E3 θέλουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα και να εγκαταλείψουν τις ξεπερασμένες πολιτικές απειλών και πιέσεων, συμπεριλαμβανομένου του «σναπμπακ», για το οποίο δεν έχουν απολύτως καμία ηθική και νομική βάση», δήλωσε ο Αραγτσί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μηχανισμός «σναπμπακ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ πριν από τη λήξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κατοχυρώνει τη συμφωνία στις 18 Οκτωβρίου.