Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών - Συνεχίζεται η έρευνα
AP Photo/Vahid Salemi
AP Photo/Vahid Salemi

Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών - Συνεχίζεται η έρευνα

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή τα περιστατικά δηλητηρίασης νεαρών κοριτσιών σε πολλές επαρχίες του Ιράν, σε μια υπόθεση που αποτελεί μυστήριο.

Δηλητηρίαση πολλών μαθητριών αναφέρθηκε σε δύο λύκεια θηλέων των πόλεων Αμπαχάρ (δυτικά) και Αχβάζ (νοτιοδυτικά), αλλά και σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ζανάν (δυτικά), όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Isna, επικαλούμενο τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Μαθήτριες υπέστησαν επίσης δηλητηρίαση σε σχολεία της ιερής πόλης Μασχάντ (βορειοανατολικά), Σιράζ (νότια) και Ισπαχάν (κέντρο), σύμφωνα με τα πρακτορεία Mehr και Tasnim.

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από αέριο σε 52 σχολικά συγκροτήματα, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχίντι, έκανε λόγο για την ανακάλυψη «ύποπτων δειγμάτων» στη διάρκεια «ερευνών επί του πεδίου» χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε την Παρασκευή από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να «κάνουν να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που έχει σκοπό να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό».

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Fars, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ματζίντ Μιραχμαντί, κατηγόρησε «εκείνους που είχαν την ιδέα της δηλητηρίασης των κοριτσιών» ότι θέλουν να «κλείσουν τα σχολεία», αλλά και να «επιρρίψουν την ευθύνη στο σύστημα» ώστε να «αναζωογονήσουν τη σβησμένη φλόγα των ταραχών».

Ο αξιωματούχος αναφερόταν στο κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Σύμφωνα με τον Μιραχμαντί, «ένα πολύ μικρό ποσοστό» των δηλητηριάσεων προκλήθηκε από «εσκεμμένες ενέργειες», αλλά «ένα σημαντικό μέρος» των μαθητριών υπέφερε από επιπλοκές λόγω του «άγχους και του στρες».

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είχε πει πως «ορισμένα πρόσωπα» επιδιώκουν, με τις ενέργειες αυτές, να «κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων». Η εκδοχή αυτή δεν επαναλήφθηκε από άλλους αξιωματούχους.

Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητριών που ανησυχούν για τα παιδιά τους και ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών αναφέρουν τα ΜΜΕ

Η «αόρατη» απειλή: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες του Ιράν