ΗΠΑ: Στέλνει 2.000 πεζοναύτες στο Ισραήλ- Ο στόχος και οι κίνδυνοι
(Mass Communication Specialist 2nd Class Danilo Reynoso/U.S. Navy, via AP)
(Mass Communication Specialist 2nd Class Danilo Reynoso/U.S. Navy, via AP)
Πόλεμος στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Στέλνει 2.000 πεζοναύτες στο Ισραήλ- Ο στόχος και οι κίνδυνοι

Μια δύναμη ταχείας αντίδρασης των Αμερικανών πεζοναυτών κατευθύνεται στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

Έτσι, το Πεντάγωνο προετοιμάζει τα αμερικανικά στρατεύματα για μια πιθανή ανάπτυξη στη χώρα, κλιμακώνοντας την επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο CNN ότι αποστέλλεται η δύναμη ταχείας αντίδρασης, αποτελούμενη από 2.000 πεζοναύτες και ναύτες.

Η εν λόγω δύναμη θα ενταχθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων και δυνάμεων που συγκλίνουν στο Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και τη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Σήμερα, ο υπουργός Aμυνας Λόιντ Oστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Ποιος είναι ο στόχος αλλά και το ρίσκο της κίνησης

Το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε να προετοιμαστούν περίπου 2.000 στρατιώτες για μια πιθανή αποστολή στο Ισραήλ για να βοηθήσουν σε καθήκοντα όπως η ιατρική και υλικοτεχνική υποστήριξη, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

Στο σύνολό τους, οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αλλά κινδυνεύουν επίσης να εμβαθύνουν την εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση στην οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει την άμεση στρατιωτική δράση.

Αξιωματούχοι πάντως ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν χερσαίες επιχειρήσις για να πολεμήσουν στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο οποίος, όπως έχουν προειδοποιήσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μπορεί να είναι παρατεταμένος και δύσκολος.

Όμως ο σχεδιασμός και οι κινήσεις προσφέρουν ένα παράθυρο στο είδος της βοήθειας που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της υλικοτεχνικής υποδομής μακριά από τις γραμμές του μετώπου και της προσφοράς ιατρικής υποστήριξης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εάν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να είναι περίπλοκη και αιματηρή, προειδοποίησαν οι ειδικοί.