ΗΠΑ: Επιθέσεις με drones και ρουκέτες σε αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία

ΗΠΑ: Επιθέσεις με drones και ρουκέτες σε αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία

Δύο ξεχωριστές επιθέσεις με ρουκέτες και drones, με εκρηκτικά - μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες -  δέχτηκαν αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία, όπως ανέφεραν ιρακινές πηγές ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters τη Δευτέρα. Πρόκειται για τα πρώτα περιστατικά παρόμοιων επιθέσεων που αναφέρθηκαν μετά από σχεδόν τρεις μήνες 

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κοντά στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στην επαρχία Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή ακολουθούσε εκτόξευση πέντε ρουκετών από το βόρειο Ιράκ προς τις αμερικανικές δυνάμεις σε μια βάση στο Rumalyn στην απομακρυσμένη βορειοανατολική Συρία την Κυριακή, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή σημαντικές ζημιές από τις επιθέσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι εάν κάποια από τις επιθέσεις στόχευε άμεσα σε αμερικανικά στρατεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, μια τεράστια έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ σκότωσε ένα μέλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο διοικητής της δύναμης είπε ότι επρόκειτο για επίθεση, ενώ ο στρατός είπε ότι διεξάγει έρευνα και ότι δεν υπήρχαν πολεμικά αεροσκάφη στον ουρανό εκείνη τη στιγμή. Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών δυνάμεων ξεκίνησαν στα μέσα Οκτωβρίου.

Μια ομάδα σιιτικών μουσουλμανικών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστές ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη, επικαλούμενη την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Οι επιθέσεις σταμάτησαν στα τέλη Ιανουαρίου υπό την πίεση των ιρακινών αρχών και του Ιράν, μετά από θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφότου τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone σε μια μικρή βάση στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στην ανατολική Συρία σε αποστολή παροχής συμβουλών και βοήθειας.