Φωτογραφία αρχείου
ΗΠΑ: Δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη
AP Photo/Kevin Hagen
AP Photo/Kevin Hagen
Φωτογραφία αρχείου

ΗΠΑ: Δεκάδες συλλήψεις ακτιβιστών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη

Δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κατόπιν πρόσκλησης εβραϊκής αμερικανικής οργάνωσης στρατευμένης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως αναφέρει η οργάνωση Jewish Voice for Peace (JVP, «εβραϊκή φωνή υπέρ της ειρήνης») οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους 90 και ανάμεσα στα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν η Τσέλσι Μάνινγκ, που όταν ακόμη υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό έστειλε χιλιάδες διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ στον ιστότοπο WikiLeaks, που τα έφερε στο φως. Για την ενέργειά της αυτή εξέτισε επτά χρόνια κάθειρξης.

Οι διαδηλωτές, περίπου 200 στο σύνολό τους, απέκλεισαν για σχεδόν μια ώρα μεγάλη λεωφόρο στο Μανχάταν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Συγκεντρώθηκαν κοντά στα γραφεία του επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και της συναδέλφου του Κίρστεν Γκίλιμπραντ, στους οποίους προσάπτουν πως τάχθηκαν εναντίον νομοσχεδίου που προέβλεπε να εμποδίζονται οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.