ΗΠΑ: 12 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ζητούν από Μπάιντεν να στείλει F-16 στην Ουκρανία

ΗΠΑ: 12 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί ζητούν από Μπάιντεν να στείλει F-16 στην Ουκρανία

Με δικομματική επιστολή οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία «αυξημένη ικανότητα αεροπορικής υπεροχής» καθώς πλησιάζει η επέτειος εισβολής του ρωσικού στρατού στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico και του Anadolu, οι 12 βουλευτές στην επιστολή τους προτρέπουν την κυβέρνηση να «παράσχει στην Ουκρανία αυξημένη ικανότητα αεροπορικής υπεροχής, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-16  Falcon που ζήτησε το Κίεβο, ή παρόμοιων αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, το συντομότερο δυνατό».

«Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό χρόνο που απαιτείται για την εκπαίδευση ακόμη και έμπειρων πιλότων για το χειρισμό αεροσκαφών μαχητών τέταρτης γενιάς, πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί γρήγορα απόφαση για την παροχή στην Ουκρανία με τέτοιες "πλατφόρμες"», αναφέρεται στην επιστολή.

«Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί με τον αμερικανικό στρατό το 2011 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2018 και ότι η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι εντόπισε έναν κατάλογο έως και 50 πιλότων που είναι έτοιμοι τώρα για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο F-16» προσθέτουν.

Σημειώνοντας ότι η παροχή τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία είναι μια «στρατηγική επένδυση για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας του Κιέβου», τα μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι «η αμερικανική ηγεσία για το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας». 

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ γνωστοποίησε πως  αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόσθετες κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών και ρωσικών εταιρειών.