Ινδία: Δεκατρείς άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν από πακιστανικά πυρά
AP/ M.D. Mughal
AP/ M.D. Mughal

Ινδία: Δεκατρείς άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν από πακιστανικά πυρά

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (08/05) ότι πυρά του πακιστανικού πυροβολικού την Τετάρτη (07/05), έπληξαν το  έδαφος της, σε απάντηση για ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος. Στοίχισαν τη ζωή σε 13 αμάχους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 59.

Οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου», του ντε φάκτο συνόρου που κατανέμει ανάμεσα στις δύο χώρες τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ, διευκρίνισε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πακιστάν: Έκρηξη στη Λαχόρη εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων με την Ινδία. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Λαχόρη, πόλη του ανατολικού Πακιστάν, όπως μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Geo και δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, την επομένη των πυραυλικών πληγμάτων των Ινδίας εναντίον διάφορων περιοχών της γειτονικής χώρας, που επέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης των δυο πυρηνικών δυνάμεων.

Απειλεί ο Πακιστανός πρωθυπουργός: Θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Πακιστάν προειδοποίησε πως θα «εκδικηθεί» τους θανάτους εξαιτίας πυραυλικών πληγμάτων της Ινδίας, τα οποία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, έγιναν σε ανταπόδοση για την πρόσφατη επίθεση στο Κασμίρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως απειλείται άμεση περαιτέρω κλιμάκωση των χειρότερων εχθροπραξιών των τελευταίων δεκαετιών ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια.

Η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν χθες Τετάρτη πυρά πυροβολικού μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την ινδική πολεμική αεροπορία τη νύχτα. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πακιστανική πλευρά και άλλοι 12 στην ινδική — πρόκειται για την πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και δυο δεκαετίες.

«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε χθες βράδυ ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ κατηγόρησε τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι πως διέταξε τους βομβαρδισμούς για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, προσθέτοντας πως το Ισλαμαμπάντ «δεν θα αργήσει» να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του.

Αφότου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, την 22η Απριλίου, οι δυο χώρες της νότιας Ασίας, αντίπαλες μετά την ανεξαρτησία τους, τον πολυαίμακτο χωρισμό των πάλαι ποτέ βρετανικών Ινδιών το 1947, δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν πυρά.

Αλλά η κλιμάκωση της έντασης μεταμορφώθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά την οποία υπήρξαν προσφορές για μεσολάβηση από το Πεκίνο κι από το Λονδίνο, ενώ η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Μόσχα, η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και άλλοι απηύθυναν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

«Θέλω να σταματήσουν. Και ελπίζω πως θα μπορέσουν να σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στο Κασμίρ μετά τα πλήγματα της ινδικής αεροπορίας στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση στην Παχαλγκάμ.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ράζνατ Σιγκ επανέλαβε ότι τα πυραυλικά πλήγματα στοχοποίησαν μόνο «τρομοκρατικές υποδομές», που κατ’ αυτόν επελέγησαν κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ του «άμαχου πληθυσμού».