Για ισχυρή τάση συγκέντρωσης της αγοράς στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα μέχρι το 2030 έκανε λόγο την Πέμπτη η συμβουλευτική AlixPartners, προβλέποντας πως θα μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα «επιβιώσουν» μόνο 15 brands από τα 129 που λειτουργούν σήμερα στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου.
Χωρίς να ονοματίζει τις εταιρείες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, η έκθεση υποστηρίζει πως αυτές οι 15 εταιρείες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών οχημάτων με δυνατότητα φόρτισης στην Κίνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με μέσες ετήσιες πωλήσεις 1,02 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Η ενοποίηση στην Κίνα αναμένεται να προχωρήσει πιο αργά από ό,τι σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τον Στίβεν Ντάιερ, επικεφαλής του τμήματος αυτοκινήτων της AlixPartners στην Ασία, επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν μη βιώσιμες μάρκες λόγω της σημασίας τους για τις περιφερειακές οικονομίες, την απασχόληση και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, αντιμετωπίζει επί του παρόντος έναν πόλεμο τιμών και σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, δύο παράγοντες που επιβαρύνουν την κερδοφορία.
Εκτός από τις BYD και Li Auto, καμία άλλη εισηγμένη στην χρηματιστηριακή αγορά κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έχει επιτύχει κερδοφορία για ολόκληρο το έτος.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν καλέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να σταματήσουν τον πόλεμο των τιμών. Ωστόσο, ο Ντάιερ εκτιμά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, αλλά μέσω «κρυφών» παραγόντων, όπως επιδοτήσεις ασφαλίστρων και χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο, αντί για άμεσες μειώσεις των τιμών.
Ο δείκτης χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας των κινεζικών εργοστασίων αυτοκινήτων μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 50% πέρυσι στην Κίνα, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, ασκώντας πίεση στα κέρδη, σύμφωνα με τον Ντάιερ.