Η TotalEnergies αρνείται ότι παράγει καύσιμα για τον ρωσικό στρατό

Η TotalEnergies αρνείται ότι παράγει καύσιμα για τον ρωσικό στρατό

Η γαλλική εταιρεία TotalEnergies διέψευσε σήμερα Τετάρτη δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με το οποίο καύσιμο αεριωθουμένων που παρασκεύασε και παραδόθηκε σε εταιρεία όπου είναι συνιδιοκτήτρια η ρωσική Novatek, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τις προμήθειες βάσεων του ρωσικού στρατού.

«Όχι, η TotalEnergies δεν παράγει κηροζίνη για τον ρωσικό στρατό», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde βασίστηκε σε στοιχεία της αγοράς ενέργειας.

Αναφέρει ότι τα καύσιμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν από τον ρωσικό στρατό τον οποίο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει για πλήγματα κατά πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα της Le Monde που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, συντάχθηκε με τη βοήθεια της ακτιβιστικής ομάδας Global Witness και αναφέρει ότι τα καύσιμα παρήχθησαν από συμπύκνωμα αερίου που προμήθευε η Terneftegaz, στην οποία η Totalenergies κατέχει το 49%.

Η Totalenergies, η οποία σε αντίθεση με τους μεγάλους δυτικούς αντιπάλους της έχει διατηρήσει τα περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία παρά τις επικρίσεις, ανακοίνωσε ότι δεν διατηρούσε σε λειτουργία υποδομές που θα προμήθευαν τον ρωσικό στρατό, αλλά αναγνώρισε τη συμμετοχή της στην Terneftegaz.

Ανέφερε ότι όλο το συμπύκνωμα αερίου που παρήγαγε η Terneftegaz προμηθεύτηκε στη Novatek, στην οποία η TotalEnergies διαθέτει επίσης ποσοστό 19,4%.

«Η Le Monde μπόρεσε να εντοπίσει την αλυσίδα εφοδιασμού από το κοίτασμα φυσικού αερίου Termokarstovoye στη Σιβηρία σε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις (Morozovskaya και Malchevo), καθεμία από τις οποίες φιλοξενεί μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων», ανέφερε η εφημερίδα.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ανακοινώσει ότι αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης Μαριούπολης, πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν με πολεμικά αεροσκάφη από βάσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Morozovskaya και Malchevo.

Επικρίσεις στη Δύση

Η TotalEnergies έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στη Δύση επειδή δεν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών όπως η Shell και η BP, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα εκχωρήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία. Η γαλλική εταιρεία έχει σειρά από επενδύσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων στο έργο Yamal LNG και στο έργο Arctic LNG 2, το οποίο δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

Τα έργα αποτελούν μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε εταιρεία να καθορίσει ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες θέλουν να διατηρήσουν στη Ρωσία υπό τον όρο ότι συμμορφώνονται με τις διεθνείς κυρώσεις.