Η τελευταία «ζαριά» της Μέι - Το απόλυτο χάος στη Βουλή

Η τελευταία «ζαριά» της Μέι - Το απόλυτο χάος στη Βουλή

Η πρόθεση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί εφόσον περάσει η συμφωνία της από τη Βουλή των Κοινοτήτων δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα στην υπόθεση του Brexit και επιταχύνει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το χάος, όμως, παραμένει, καθώς η αποτυχία της βουλής να καταλήξει σε οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Πράγματι, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, απορρίφθηκαν και οι 8 προτάσεις που είχαν κατατεθεί. Ανάμεσά τους και εκείνες που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υπέρ της ανάκλησης του Άρθρου 50 από την κυβέρνηση, αλλά και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Έτσι, το μετέωρο βήμα του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη -ενώ στις Βρυξέλλες βλέπουν το «άτακτο» Brexit να πλησιάζει ακόμη περισσότερο. 

Η αλήθεια είναι ότι νωρίτερα, σε μια ομιλία την οποία συνεργάτες της χαρακτήρισαν «ως την καλύτερη που έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό», η Μέι προσέφερε στους σκληρούς του Brexit, αυτό που ψιθυριζόταν από το Σάββατο: Την παραίτηση της δηλαδή, με αντάλλαγμα την στήριξη τους στη συμφωνία της.

Ήδη, άλλωστε, κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς είχαν στείλει τα μηνύματα τους προς την Ντάουνιγκ Στρίτ διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τη συμφωνία εφόσον η Μέι αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι δυο από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Brexit, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζονσον, και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσαν ήδη έτοιμοι να αλλάξου στάση να να πουν το μεγάλο «ναι». Ο μεν Τζόνσον υποστήριξε ότι «αν ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουμε μέρος της κοινής αγοράς ή της τελωνειακής ένωσης, αν όμως την καταψηφίσουμε για τρίτη φορά τότε υπάρχει κίνδυνος να μην φύγουμε ποτέ», ενώ ο Μόγκ μπροστά στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρωθεί το Brexit, δήλωσε πρόθυμος να ψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι αν η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων μετά και τη «θυσία» της Μέι και τι προτίθεται να κάνει η πρωθυπουργός αν αυτό δεν συμβεί. 

Στο πρώτο ερώτημα, οι αριθμοί δεν δίνουν καθαρή απάντηση, καθώς η Μέι χρειάζεται 75 βουλευτές στο πλευρό της από τους 149 που στις 12 Μαρτίου καταψήφισαν το ίδιο κείμενο για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με υπολογισμούς των βρετανικών μέσων περίπου 20 από αυτούς έχουν δηλώσει ότι θα αλλάξουν στάση και θα ψηφίσουν υπέρ, με 55 να μην έχουν ακόμα εκδηλωθεί - ένδειξη ότι επιμένουν στο αρχικό τους «όχι». Στους τελευταίους συγκαταλέγονται και οι 10 του βορειοϊρλανδικού DUP, που με ανακοίνωσή του εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν οι αλλαγές που θα του επέτρεπαν να υπερψηφίσει τη συμφωνία. 

Περάσει δεν περάσει η συμφωνία, πάντως, κάτι που θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η Μέι θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά «τελειωμένη». Μόνο που εάν περάσει οι εξελίξεις προδιαγράφονται σχετικά ομαλές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όλα είναι στον αέρα και η πολιτική αστάθεια ενδέχεται να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην πάλαι ποτέ κραταιά Βρετανία. 

AP Photo