Η τακτική της Ρωσίας μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Ουκρανία

Η τακτική της Ρωσίας μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Το μεγάλο πλήγμα, μετά από την απώλεια της πόλης της Χερσώνας, προσπαθεί να διαχειριστεί η Ρωσία, με την ενίσχυση της νέας τακτικής της. Στοχεύοντας στην κάμψη του ηθικού των Ουκρανών, εν όψει του σκληρού χειμώνα, τα χτυπήματα στις υποδομές που παρέχουν βασικές ανάγκες στον ουκρανικό πληθυσμό συνεχίζονται, ενώ η κατάκτηση του Ντονμπάς αποτελεί πλέον αυτοσκοπό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 4.700 πυραύλους στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, καταστρέφοντας, μεταξύ άλλων, πλήθος υποδομών, που συνδέονται με την παροχή ενέργειας. Περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν δίχως ρεύμα, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει και το ψύχος θα καταλάβει όλη την ουκρανική επικράτεια.

Οι Ρώσοι πιστεύουν πως οι δυνάμεις τους είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για να ανταπεξέλθουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Η τακτική υποχώρηση των Ρώσων από την πόλη της Χερσώνας έχει συνδυαστεί με στόχευση των πηγών ενέργειας της Ουκρανίας. Μάλιστα κατά την αποχώρησή τους προκάλεσαν πολλές ζημιές, οι οποίες είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν. Η πόλη της Χερσώνας άλλωστε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης, παραμένοντας βυθισμένη στο σκοτάδι.

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας φαίνεται να έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο σύνολο της Ουκρανίας, καθώς έχουν θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν τις μισές υποδομές ενέργειας της χώρας. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που η αποχώρηση των πολιτών από τις εστίες τους για τους μήνες του χειμώνα να προτείνεται ως λύση για την αδυναμία ηλεκτροδότησης της χώρας.

Το Κρεμλίνο έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη του συνόλου της λεκάνης του Ντονμπάς, ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι σε θέση να παρουσιάσει μία απτή επιτυχία στο εσωτερικό του, τη στιγμή που στη Μόσχα βλέπουν την ουκρανική αντεπίθεση να έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, τόσο στα βόρεια όσο και τα νοτιοανατολικά. Βέβαια, η προώθηση στο Ντονιέτσκ αποδεικνύεται πολύ δύσκολο εγχείρημα, με τις μάχες να είναι εξαιρετικά αμφίρροπες και οι δύο πλευρές να διαγκωνίζονται για κάθε ύψωμα και κάθε χωριό.

Ωστόσο, αυτή η τακτική του στραγγαλίσματος που εφαρμόζουν οι ρωσικές δυνάμεις βασίζεται στην παραδοχή πως οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα θα πλήξουν το ηθικό των Ουκρανών, ενώ οι δικές τους οχυρώσεις θα τους παρέχουν εξασφάλιση για τους επόμενους μήνες. Η οπισθοχώρηση τους από τη Χερσώνα έχει θέσει ένα φυσικό σύνορο, τον ποταμό Δνείπερο, σε μεγάλο μέρος του μετώπου, από όπου μπορούν να επιτίθενται και να αμύνονται. Η ρευστότητα σε πολλά μέτωπα είναι πάντως τόσο μεγάλη, που ο φόβος της περικύκλωσης από τις προελαύνουσες ουκρανικές δυνάμεις τριβελίζει το μυαλό των Ρώσων επικεφαλής.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κι εκείνες στα όρια των αντοχών τους. Οι αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις έχουν σημάνει τη μείωση του οπλοστασίου τους, ενώ η τριβή του πολέμου έχει επιφέρει απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Η μερική επιστράτευση που έθεσε σε εφαρμογή το καθεστώς του Πούτιν δεν μπορεί να λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα της Ρωσίας, που συνίσταται στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό και ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον και τις εξελίξεις, που μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.