Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Τετάρτη, να εγκρίνει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Σλοβακία συνέχισε να απαιτεί παραχωρήσεις αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η Μπρατισλάβα άσκησε βέτο κατά τη διάρκεια συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ δύο εξ αυτών ανέφεραν ότι και η Μάλτα είχε εκφράσει ενστάσεις.
Η σλοβακική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει τις νέες κυρώσεις εάν δεν λάβει προηγουμένως επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα ζημιωθεί από το ξεχωριστό σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027.
Το σχέδιο απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να εγκριθεί από την ΕΕ με ενισχυμένη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει πως η Σλοβακία δεν έχει δικαίωμα βέτο. Ωστόσο, η έγκριση κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία - γεγονός που της δίνει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.
«Θεωρούμε αυτή την πρόταση (για τη σταδιακή κατάργηση της ρωσικής ενέργειας) ως μορφή κύρωσης και, ως εκ τούτου, τη συνδέουμε άμεσα με την πρόταση για το νέο πακέτο κυρώσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του την Τετάρτη.
«Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι η ψηφοφορία για το 18ο πακέτο μπορεί να διεξαχθεί μόνο όταν αντιμετωπιστεί ένα ουσιώδες μέρος των κινδύνων που αφορούν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από το 2028 και μετά», πρόσθεσε.
Το πακέτο κυρώσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το 18ο κατά της Ρωσίας από την πλευρά της ΕΕ, στο πλαίσιο της απάντησής της στην πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Μπρατισλάβας την Τρίτη, με επιστολή στην οποία ανέφερε ότι προτίθεται να εργαστεί για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της. Ο Φίκο, στην απάντησή του, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η Επιτροπή.
Η Σλοβακία συνεχίζει να εισάγει ρωσική ενέργεια και συχνά υιοθετεί φιλορωσική στάση στο ζήτημα της Ουκρανίας. Υποστηρίζει ότι η εγκατάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις, αυξήσεις στις τιμές και στα τέλη διέλευσης, αλλά και πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης από την Gazprom.
Ο Φίκο δήλωσε την Τρίτη ότι η βέλτιστη λύση για τη Σλοβακία θα ήταν να εξαιρεθεί από το σχέδιο σταδιακής κατάργησης του ρωσικού φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσει να τηρήσει τη μακροχρόνια σύμβασή της με την Gazprom, η οποία ισχύει έως το 2034.