Η Κνέσετ ενέκρινε την Τετάρτη ένα διακηρυκτικό μέτρο υπέρ της «εφαρμογής της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιουδαία, τη Σαμάρια και την Κοιλάδα του Ιορδάνη» μετά από μακρά συζήτηση στην ολομέλεια.
Η ψηφοφορία πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, 71-13.
Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης, «Οι περιοχές της Ιουδαίας, της Σαμαριάς και της Κοιλάδας του Ιορδάνη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής πατρίδας του εβραϊκού λαού. Υπό το φως των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου και της ευρείας εθνικής συναίνεσης που αντιτίθεται στην ιδέα της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση της ανάγκης για μια στρατηγική, ηθική και ασφαλιστική πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί το μέλλον μας σε αυτή τη γη.
Η εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτές τις περιοχές θα συμβόλιζε τη δέσμευση του Κράτους του Ισραήλ στο σιωνιστικό όραμα, στην ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας στην πατρίδα και στην προστασία των πολιτών του. Μια τέτοια κίνηση θα κατέστησε σαφές στον κόσμο ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί λύσεις που περιλαμβάνουν επικίνδυνες εδαφικές παραχωρήσεις και ότι παραμένει προσηλωμένο στο μέλλον του ως ασφαλές εβραϊκό κράτος».
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Νταν Ιλούζ, βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος (Likud) είπε στα αγγλικά: «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, η ισραηλινή Κνέσετ εκφράζει την υποστήριξή της στην κυριαρχία της Ιουδαίας και της Σαμαριάς. Η Ιουδαία και η Σαμαρία δεν είναι διαπραγματευτικά χαρτιά – είναι η καρδιά της πατρίδας των προγόνων μας».
Σύμφωνα με τον Ιλούζ, η απόφαση θα οδηγήσει σε «νίκη… και διαρκή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Τα έθνη σέβονται όσους υπερασπίζονται τις αξίες τους. Ζητώ κυριαρχία τώρα… χωρίς δισταγμό».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, η τρέχουσα κατάσταση των εδαφών που κατέλαβε από την Ιορδανία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, με εξαίρεση την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι αυτή της «προσωρινής πολεμικής κατοχής», και ο νόμιμος κυβερνήτης των εδαφών είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του IDF.
Κατά τη διάρκεια των Συμφωνιών του Όσλο που υπογράφηκαν μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής τη δεκαετία του 1990, τα εδάφη χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ζώνες: τη Ζώνη Α', που περιλαμβάνει κυρίως παλαιστινιακές πόλεις και κωμοπόλεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής σε θέματα ασφάλειας και πολιτικών υποθέσεων, τη Ζώνη Β', η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας, αλλά υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής σε πολιτικά θέματα, και τη Ζώνη Γ', η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ισραήλ.
Μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι στη Ζώνη Γ'. Το Ισραήλ θεωρεί ότι η πλειονότητα των οικισμών του είναι νόμιμοι σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία, καθώς έχουν χτιστεί σε κρατική γη και σύμφωνα με νομικά έγκυρες κυβερνητικές αποφάσεις.
Πηγή: Jerusalem Post