Η κινεζική βιομηχανία πλήττεται ενώ τα κρούσματα κορονοϊού εκτινάσσονται στα ύψη

Η κινεζική βιομηχανία πλήττεται ενώ τα κρούσματα κορονοϊού εκτινάσσονται στα ύψη

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας πλήττεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας και καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο, μετά από μαζικές διαδηλώσεις, είχε ως αποτέλεσμα ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στο 47,0 τον Δεκέμβριο από 48,0 τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) το Σάββατο. Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο PMI θα παρέμενε στο 48.0. Πενήντα μονάδες διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη σε μηνιαία βάση.

Η πτώση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας ήταν η μεγαλύτερη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα δεδομένα παρουσιάζουν την πρώτη επίσημη εικόνα του μεταποιητικού τομέα μετά την κατάργηση από τις κινεζικές αρχές των αυστηρότερων περιορισμών για την COVID-19. Τα κρούσματα στην Κίνα έφτασαν τα 18,6 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση της βρετανικής εταιρείας δεδομένων υγείας Airfinity.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινές ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, αλλά και αυξημένες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το Reuters μετέδωσε την Τετάρτη ότι η Tesla σχεδίαζε να εκτελέσει μειωμένο χρονοδιάγραμμα παραγωγής στο εργοστάσιο της στη Σαγκάη τον Ιανουάριο, επεκτείνοντας τη μειωμένη παραγωγή που ξεκίνησε αυτό τον μήνα και στο επόμενο έτος.

Η μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό λόγω των αυξανομένων φόβων για παγκόσμια ύφεση, ελέω της αύξησης των επιτοκίων, του πληθωρισμού, αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να επιβραδύνει περαιτέρω τις εξαγωγές της Κίνας, πλήττοντας έτσι τον τεράστιο μεταποιητικό τομέα της και εμποδίζοντας την οικονομική της ανάκαμψη.

«Τα περισσότερα εργοστάσια που γνωρίζω βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το σημείο που θα μπορούσαν να είναι αυτή την εποχή αναφορικά με παραγγελίες για τη νέα χρονιά. Πολλά εργοστάσια έχουν 50% λιγότερες παραγγελίες και άλλα 20%», δήλωσε ο Κάμερον Τζόουνς, συνεργάτης της Tidalwave Solutions, συμβουλευτικής εταιρείας εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Επομένως, παρόλο που η Κίνα ανοίγει, η μεταποίηση θα εξακολουθήσει να επιβραδύνεται επειδή η οικονομία στον υπόλοιπο κόσμο επιβραδύνεται. Τα εργοστάσια θα έχουν εργάτες, αλλά όχι παραγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελπίδες ανάκαμψης

Το 56,3% των κατασκευαστών στην Κίνα δηλώνει ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία τον Δεκέμβριο -ποσοστό αυξημένο κατά 15,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο- αν και οι περισσότεροι παράγοντες της κινεζικής βιομηχανίας δηλώνουν ότι περιμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην ομιλία του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, υποστήριξη ότι η οικονομική παραγωγή της Κίνας για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 τρισεκατομμύρια γουάν (17,4 τρισ. δολάρια, 16,2 τρισ. ευρώ).

Το 2021, το προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό ΑΕΠ έφτασε τα 114,92 τρισ. γουάν, σημειώνοντας αύξηση 8,4% από το 2020. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, έναντι του επίσημου στόχου της Κίνας για ολόκληρο το έτος, περίπου 5,5%. Με την Παγκόσμια Τράπεζα να αναμένει ανάπτυξη 2,7% για το 2022.

Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών και ασφαλίσεων της Κίνας δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να εντείνει την οικονομική στήριξη σε μικρές και ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού που επλήγησαν σκληρά από τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης αποτελεί προτεραιότητα.

Ο μη μεταποιητικός PMI, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 41,6 από 46,7 τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της NBS, με την επισήμανση ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο επίσημος σύνθετος PMI, που αφορά τόσο τη μεταποίηση όσο και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 42,6 από 47,1.

«Οι εβδομάδες πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά αποτελούν πρόκληση για τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγουν έξω και να ξοδέψουν περισσότερα από όσα χρειάζεται, φοβούμενοι ότι θα μολυνθούν», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Captial Economics.

«Αλλά οι προοπτικές θα βελτιωθούν όταν οι άνθρωποι θα επιστρέψουν από τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους, τα κρούσματα θα έχουν ξαναπέσει και μεγάλο ποσοστό πολιτών που είχαν νοσήσει πρόσφατα από COVID θα έχει πλέον ανοσία», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Νέος «πόλεμος» με φόντο την παραπληροφόρηση

Αυξάνονται οι χώρες που επιβάλλουν μέτρα ελέγχου

Οι χώρες της ΕΕ αγνοούν τα μαθήματα της πανδημίας ενώ αυξάνονται τα κρούσματα στην Κίνα