Η Ιταλία αναθεωρεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Ιταλία αναθεωρεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Η Ιταλία θα επικαιροποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ρώμη θα αποφύγει την έσχατη επιλογή του δελτίου, καθώς έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, προβλέπει σκληρότερα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης ή πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

«Το επικαιροποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, ακόμη και το χειρότερο, και προβλέπει σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των ροών (φυσικού αερίου)», είπε η πηγή στο Reuters.

Το υφιστάμενο πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Ιταλίας προβλέπει τρία στάδια μετάβασης από την κατάσταση προειδοποίησης, που επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν περάσει σε κατάσταση συναγερμού και στη συνέχεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ρώμη πέρυσι έλαβε το 40% του φυσικού αερίου που εισήγαγε από τη Ρωσία, σημαντική πηγή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πηγή ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές μείωσαν το μερίδιο του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπου 18% το καλοκαίρι.

Βασικό πρόσθετο μέτρο είναι να τεθεί σε λειτουργία νέο σκάφος επαναεριοποίησης στο λιμάνι Piombino της Τοσκάνης έως τον Μάρτιο του 2023 για την επέκταση της χωρητικότητας LNG της χώρας, πρόσθεσε η πηγή.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά στην Ιταλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Μόσχα έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο μπλοκ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Κάρλο Μπονόμι, επικεφαλής του ιταλικού βιομηχανικού λόμπι Confindustria, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο εκτεταμένων αποτυχιών της εταιρείας εάν δεν πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Ο Μπονόμι ζήτησε κυβερνητικό σχέδιο για τον περιορισμό του φυσικού αερίου και νέες κρατικές επιδοτήσεις για την προστασία των κατασκευαστών. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει σχεδόν 50 δισ. ευρώ σε μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει στην προστασία των επιχειρήσεων και των οικογενειών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των τιμών καταναλωτή.