Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν κανόνες υγιεινής

Η γαλλική κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν κανόνες υγιεινής

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού για την Covid-19, λίγες ημέρες πριν από την εορταστική περίοδο, καλώντας επίσης τους Γάλλους πολίτες «να ξαναφορέσουν τις μάσκες τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση» καθώς στη Γαλλία, όπως και σε πολλές γειτονικές χώρες, παρατηρείται μια τριπλή επιδημία: της Covid-19, της γρίπης και της βρογχιολίτιδας.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου μόνο 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν για την Covid-19, είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους γείτονές μας», σχολίασε ο Μπρον αναφερόμενος στην εκστρατεία χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων. Όσον αφορά τη γρίπη, έχουν διατεθεί από φαρμακεία 9,9 εκατομμύρια εμβόλια, παρατηρείται δηλαδή μείωση 5% σε σύγκριση με το 2021.

Κατά συνέπεια «οι Γάλλοι είναι λιγότερο προστατευμένοι φέτος», υπογράμμισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid-19 οι Γάλλοι χειροκροτούσαν καθημερινά τους υγειονομικούς, ο Μπρον είπε: «Απόψε, σας ζητώ να τους βοηθήσετε, κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τις αποστάσεις».

Ο υπουργός επέμεινε επίσης ότι είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής: το πλύσιμο των χεριών, ο τακτικός αερισμός των χώρων, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, όπως στα τρένα και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να καταστεί και πάλι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, όπως ζητούν ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φόρεσε μάσκα κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησής του, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο «να θυμηθούμε κάποιες συνήθειες» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. Και αυτός όμως είπε ότι η χρήση της μάσκας θα γίνεται «σε εθελοντική βάση».

Η πανδημία της Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 158.000 ανθρώπους στη Γαλλία και σε περισσότερους από 6,6 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.