Η αερομαχία Ινδίας - Πακιστάν με 125 μαχητικά ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία»
AP Photo/Asim Tanveer
AP Photo/Asim Tanveer
CNN

Η αερομαχία Ινδίας - Πακιστάν με 125 μαχητικά ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία»

Από τις «μεγαλύτερες και μακρύτερες σε διάρκεια στην πρόσφατη ιστορία της αεροπορίας» ήταν η «αερομαχία» (dogfight) ανάμεσα στα μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας και του Πακιστάν που σημειώθηκε την Τρίτη (06/05), όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας στο CNN. Κατά την «αερομαχία» καταρρίφθηκαν πέντε αεροσκάφη της Ινδίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταρρίψαμε πέντε μαχητικά της Ινδίας – τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MiG-29», είπε την Τετάρτη (07/05) εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 125 αεροσκάφη μάχονταν για πάνω από μία ώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sindoor» που ξεκίνησε το Νέο Δελχί, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της, ενώ οι πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιούνταν σε αποστάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα (100 μίλια).

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να στείλει τους πιλότους της πέρα από τα σύνορα, εξαιτίας μιας πολύ μικρότερης αερομαχίας το 2019. Τότε, ένας πιλότος της ινδικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε σε πακιστανικό έδαφος και παρουσιάστηκε στην τηλεόραση πριν επιστραφεί στην Ινδία. Μια ταπείνωση, όπως είχε παρουσιαστεί τότε, που καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε να ζήσει αυτή τη φορά.

Κατά καιρούς, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις εναντίον στόχων, σύμφωνα με την πηγή. Το Πακιστάν έκανε ό,τι μπορούσε για να προειδοποιήσει τους πολίτες σε περιοχές που θεωρούσε πιθανά στόχους, ανέφερε η πηγή, και ότι ο στρατός κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.

Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και 59 τραυματίες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (08/05) ότι πυρά του πακιστανικού πυροβολικού την Τετάρτη (07/05), εναντίον του εδάφους της, σε απάντηση για ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, στοίχισαν τη ζωή σε 13 αμάχους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 59.

Οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου», του ντε φάκτο συνόρου που κατανέμει ανάμεσα στις δύο χώρες τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ, διευκρίνισε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, μια ισχυρή έκρηξη ακούσθηκε την Πέμπτη (08/05) το πρωί στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν, μετέδωσαν ο τηλεοπτικός σταθμός Geo TV και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης.

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, ωστόσο ινδός αμυντικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι δεν διεξάγονται ινδικές επιχειρήσεις στη Λαχόρη.