Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Θα πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με την Κίνα για την ασφάλεια

Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Θα πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με την Κίνα για την ασφάλεια

Η Ιαπωνία και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Η συμφωνία για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ασφαλείας, των πρώτων που θα πραγματοποιηθούν μετά από τέσσερα χρόνια, ήρθε μετά από συνομιλία του Χαγιάσι και του κορυφαίου διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι πριν από τη διάσκεψη.

«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις ακριβώς επειδή υπάρχουν ορισμένα πιεστικά ζητήματα στις σχέσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χαγιάσι στους δημοσιογράφους.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην εδαφική διαμάχη στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και την αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική παρουσία γύρω από τα ιαπωνικά ύδατα ως μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Οι αμφισβητούμενες νησίδες στην Ανατολική Σινική Θάλασσα που διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία αποτελούν εδώ και καιρό ένα επίμαχο σημείο στις διμερείς σχέσεις. Η Κίνα αποκαλεί τα νησιά Ντιαογιού, ενώ η Ιαπωνία τα αποκαλεί Σενκάκου.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: «Υστερική» η αντίδραση των ΗΠΑ για το μπαλόνι