Ο εκλιπών ήταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα της ρωσικής πολιτικής την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης Πούτιν.
Γκλεμπ Παβλόβσκι: Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους πολέμιους του Πούτιν
AP Photo/Denis Kaminev
AP Photo/Denis Kaminev

Γκλεμπ Παβλόβσκι: Πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους πολέμιους του Πούτιν

Ο εκλιπών ήταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα της ρωσικής πολιτικής την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης Πούτιν.

Ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, ένας Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αργότερα έγινε ένας από τους πιο μεγάλους επικριτές του, πέθανε σε ηλικία 71 ετών, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Ο Παβλόβσκι πέθανε έπειτα από «σοβαρή ασθένεια», δήλωσε σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti ο Σιμόν Κορντόνσκι, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας.

Ο εκλιπών ήταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα της ρωσικής πολιτικής την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης Πούτιν, υπηρετώντας ως σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και «πολιτικός τεχνολόγος», αναφέρουν οι Moscow Times.

Ίδρυσε το Ίδρυμα Αποτελεσματικής Πολιτικής, μια εταιρεία πολιτικής στρατηγικής που εργάστηκε στις προεδρικές εκστρατείες του Μπόρις Γέλτσιν, του Πούτιν και του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μεταξύ άλλων.

Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της «ελεγχόμενης δημοκρατίας» της Ρωσίας, η οποία είδε τους αντιπάλους του Πούτιν να περιθωριοποιούνται, να εξορίζονται ή να φυλακίζονται. Έπαιξε επίσης το ρόλο του spin doctor, φιλοξενώντας ένα εβδομαδιαίο πολιτικό σόου στη ρωσική κρατική τηλεόραση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Απολύθηκε από την προεδρική διοίκηση το 2011, επειδή φέρεται να υποστήριξε την επανεκλογή του τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ έναντι της επιστροφής του Πούτιν στην προεδρία.

Μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο, έγινε ειλικρινής επικριτής της ανώτατης ηγεσίας της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε: 

«Ο Πούτιν έχει συνηθίσει να είναι τυχερός. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για έναν τζογαδόρο, γιατί αρχίζει να πιστεύει ότι η μοίρα είναι με το μέρος του. Όταν παίζεις ρώσικη ρουλέτα, νιώθεις ότι ο Θεός είναι με το μέρος σου μέχρι να πέσει η βολή».