Γκαντζ σε Μπλίνκεν: Να μην επιβληθούν κυρώσεις στη μονάδα του ισραηλινού στρατού
Associated Press/Tsafrir Abayov
Associated Press/Tsafrir Abayov

Γκαντζ σε Μπλίνκεν: Να μην επιβληθούν κυρώσεις στη μονάδα του ισραηλινού στρατού

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε να επανεξετάσει την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στο τάγμα Netzah Yehuda των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Axios την Κυριακή, επικαλούμενος το γραφείο του Γκαντζ.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας, έπειτα από πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον σχεδιάζει ένα τέτοιο βήμα σε βάρος ενός τάγματος για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σάββατο (20/4), ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως δεν γνωρίζει για τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων.

«Αν οποιοσδήποτε νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος μιας μονάδας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το τάγμα Netzah Yehuda είναι μια ενεργή μονάδα μάχης που επιχειρεί σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Έπειτα από δημοσιεύματα περί κυρώσεων σε βάρος του τάγματος, οι IDF (δηλώνουν ότι) δεν γνωρίζουν το ζήτημα. Αν ληφθεί απόφαση για το θέμα θα επανεξεταστεί. Οι IDF εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διερευνήσουν οποιοδήποτε ασυνήθιστο γεγονός με πρακτικό τρόπο και σύμφωνα με τον νόμο», ανέφερε ο στρατός.