Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα - Δεν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο
Γκαντζ σε Μπλίνκεν

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα - Δεν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο

Οι IDF σκοπεύουν να συνεχίσουν τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα για να νικήσουν την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ  στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική συνομιλίας τους την Παρασκευή, μετά την απαίτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) να σταματήσει οποιαδήποτε εκστρατεία στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε η Jerusalem Post σε δήλωση που εξέδωσε αργά την Παρασκευή μετά την απόφαση του ICJ, ο Γκαντς επισήμανε ότι «το Κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να μάχεται για να επιστρέψουν οι όμηροι και υπόσχεται την ασφάλεια των πολιτών του - όπου και όποτε είναι απαραίτητο - συμπεριλαμβανομένης της Ράφα».

Ο Γκαντς, τόσο στη δημόσια δήλωσή του όσο και στη συνομιλία του με τον Μπλίνκεν, τόνισε τη σημασία της συνέχισης της εκστρατείας για την ήττα της Χαμάς και για την εξασφάλιση της επιστροφής των υπόλοιπων 125 ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και κρατήθηκαν στη Γάζα, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισαν επίσης την πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει την επιχείρηση Ράφα, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική εκστρατεία σχεδιάστηκε για να στοχεύσει τη Χαμάς και όχι τους Παλαιστίνιους πολίτες.

Σημείωσαν ότι η εντολή που εξέδωσε το ICJ, στην οποία ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να «σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες στην Κυβέρνηση της Ράφα, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει».

«Το Ισραήλ δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή της Ράφα που μπορεί να προκαλέσουν στον άμαχο Παλαιστίνιο πληθυσμό στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική του καταστροφή εν όλω ή εν μέρει», επισημαίνουν.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να ενεργήσει, σύμφωνα με το νόμο, για να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες για γενοκτονία που άσκησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο ICJ της Χάγης ότι είναι «ψευδείς, εξωφρενικές και ηθικά αποκρουστικές».

Το Ισραήλ στη δήλωσή του αμφισβήτησε το ευρύτερο πλαίσιο της απόφασης του ICJ, το οποίο εκδόθηκε καθώς το δικαστήριο εκδικάζει τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού και ως εκ τούτου παραβιάζει τη σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία.

Προσθέτουν δε ότι: «Μετά τη φρικτή επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν αμυντικό και δίκαιο πόλεμο για να εξαλείψει τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ ενεργεί βάσει του δικαιώματός του να υπερασπίζεται την επικράτειά του και τους πολίτες του, σύμφωνα με τις ηθικές του αξίες και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Τονίζουν τη δέσμευση του Ισραήλ να αποτρέψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις από το να ανακαταλάβουν το πέρασμα της Ράφα και ότι παραμένει προσηλωμένο στο να επιτρέπει την παροχή βοήθειας μέσω της πύλης.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτρέπει στο πέρασμα της Ράφα να παραμείνει ανοιχτό για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων και θα εμποδίσει τις τρομοκρατικές ομάδες να ελέγχουν το πέρασμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα