Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Διακοπή της σύνδεσης του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Διακοπή της σύνδεσης του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να διακόψει την σύνδεση ανάμεσα στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστίνιους αντιδρώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη και σε μία «αντισημιτική δήλωση» Ισπανίδας υπουργού.

«Αποφάσισα να διακόψω τη σύνδεση ανάμεσα στην ισπανική διπλωματική αντιπροσωπεία και τους Παλαιστίνιους και να απαγορεύσω στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης», έγραψε στο Χ ο Ίσραελ Κατς.

Αναλυτικά έγραψε: 

«Μετά την αναγνώριση από την Ισπανία ενός Παλαιστινιακού Κράτους και την αντισημιτική έκκληση της Αντιπροέδρου της Ισπανικής Κυβέρνησης να μην ικανοποιηθεί με την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτους «και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τον ποταμό στη θάλασσα», αποφάσισα να κόψω το σύνδεση μεταξύ της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ισπανίας στο Ισραήλ και των Παλαιστινίων και απαγορεύω στο ισπανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Και αν αυτός ο ανίδεος, μισητός άνθρωπος θέλει να καταλάβει τι πραγματικά θέλει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ας μάθει για 700 χρόνια ισλαμικής κυριαρχίας στην Αλ Άνδαλους - τη σημερινή Ισπανία. 

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έλαβε τα μέτρα αυτά «απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία και στην αντισημιτική έκκληση (ισπανίδας υπουργού) να μην αναγνωρισθεί απλώς παλαιστινιακό κράτος, αλλά "να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα"».

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την Τετάρτη την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την 28η Μαΐου, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ που κατήγγειλε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας», την ώρα που ο πόλεμος στην Γάζα πλησιάζει στον όγδοο μήνα.

Χθες, η ισραηλινή πρεσβευτής στην Ισπανία καταδίκασε ως «πρόσκληση για την εξάλειψη του Ισραήλ» τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, τρίτης στην ιεραρχία του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου και μέλους του αριστερού κόμματος Sumar.

«Χαιρετίζουμε σήμερα το γεγονός ότι η Ισπανία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης», αλλά «δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα», έγραψε η υπουργός στο Χ καταγγέλλοντας «γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Το σύνθημα, που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, αναφέρεται στα σύνορα της υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνης που εκτεινόταν από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο, πριν από την ίδρυση του κράτους Ισραήλ το 1948. Η ισραηλινή κυβέρνηση το καταγγέλλει ως έκκληση για εξάλειψη του Ισραήλ.