Οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές, μέσα σε δύο χρόνια, που θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρία την ερχόμενη Κυριακή, είναι απίθανο να άρουν το μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο ευνοεί τον πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ. Είναι και πάλι πιθανό να είναι ο κύριος νικητής της βραδιάς, σχολιάζει το Politico σε άρθρο του την Παρασκευή.
Οι Βούλγαροι πρόεδροι έχουν συνήθως τυπικά καθήκοντα, ωστόσο, το χάος μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσφέρει τη δυνατότητα στον πρώην πιλότο των MiG-29 και αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας να αναλάβει νέους και διευρυμένους ρόλους.
Όπως για παράδειγμα, ο διορισμός τεχνοκρατικών υπηρεσιακών κυβερνήσεων που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των δύο κύριων αντίπαλων ομάδων στις εκλογές της Κυριακής είναι προσωπικοί του αντίπαλοι: Πρόκειται για τον Μπόικο Μπορίσοφ του κεντροδεξιού GERB και τον Κιρίλ Πετκόφ, ο οποίος ηγείται νεοσύστατου συνασπισμού κομμάτων με διακηρυγμένο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η θέση του για τη Ρωσία και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς
Για τους ξένους, φλέγον ζήτημα αποτελεί η θέση του Ράντεφ ως προς τη Ρωσία, με την οποία ο πρόεδρος αποφεύγει την αντιπαράθεση. Όπως και ο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς και πλέον κυριαρχίας του στη βουλγαρική πολιτική, ισορροπεί σε λεπτό τεντωμένο σχοινί μεταξύ Βρυξελλών και Κρεμλίνου.
Ο Ιβάν Κοστόφ, συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, έχει καταγγείλει τον Ράντεφ ως «πράκτορα της ρωσικής επιρροής», λέγοντας ότι ενεργεί ως πρόεδρος της αριστεράς και της (φιλορωσικής) ακροδεξιάς.
Ο Ράντεφ ήρθε στο προσκήνιο ως πολιτικός μαχητής πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στους δρόμους το 2020.
Έκτοτε, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής σε σχέση με άλλους Βούλγαρους πολιτικούς, ωστόσο, η δημοτικότητά του έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, καθώς από 51% τον Φεβρουάριο του 2022 υποχώρησε στο 36% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alpha Research.
«Εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε ευκαιρία για να ενισχύσει τη θέση του και να αυξήσει την επιρροή του», σύμφωνα με την Μποριάνα Ντιμίτροβα, διευθύνουσα σύμβουλο της Alpha Research.