Γαλλία: Νέο απεργιακό ραντεβού στις 6 Απριλίου - 740.000 διαδήλωσαν την Τρίτη (pics&vids)

Γαλλία: Νέο απεργιακό ραντεβού στις 6 Απριλίου - 740.000 διαδήλωσαν την Τρίτη (pics&vids)

Σε νέα πανεθνική απεργία κατά της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού καλούν τα γαλλικά συνδικάτα στις 6 Απριλίου, μετά τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη.

Η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε νωρίτερα το αίτημά τους για «πάγωμα» του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να υπάρξει περίοδος διαμεσολάβησης.

10η μέρα διαδηλώσεων

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποχρέωσε το κοινοβούλιο να περάσει την αντιδημοφιλή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία. 

Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, ομάδες μαυροφορεμένων έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι, που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε παρόμοιες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις όπως η Ρεν, το Μπορντό και η Τουλούζη, ενώ στη Νάντη πυρπολήθηκαν ένα υποκατάστημα τράπεζας και αυτοκίνητα.

Παρόλο που η αρχική απογοήτευση έχει μετατραπεί σε οργή κατά του Μακρόν, τα βίαια επεισόδια της Τρίτης ήταν πολύ μικρότερης έκτασης σε σχέση με εκείνα που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι συγκεντρώσεις ήταν κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

Νωρίτερα, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων να ανασταλεί και να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο για το Συνταξιοδοτικό, το οποίο αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64. Οι επικεφαλής των συνδικάτων κάλεσαν την κυβέρνηση να βρει διέξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμη να συζητήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και επανέλαβε ότι θα παραμείνει σταθερή στο μέτωπο του Συνταξιοδοτικού.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου κατά του νομοσχεδίου. 

Οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί από τότε που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές εξουσίες για να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

«Η Γαλλία είναι θυμωμένη»

Διαδηλωτής στο Παρίσι αποτύπωσε το κλίμα, κρατώντας πανό που έγραφε: «Η Γαλλία είναι θυμωμένη».

Ο Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και στις δύο προεδρικές του εκστρατείες, υποστηρίζει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα δημοσιονομικά της χώρας σε ισορροπία. Τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.

Αποκλεισμός σιδηροδρομικών γραμμών

Στη Νάντη, πόλη της δυτικής Γαλλίας, πυρπολήθηκε η σφραγισμένη πρόσοψη υποκαταστήματος της τράπεζας BNP Paribas. Ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε στο περιθώριο του συλλαλητηρίου, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις με φωτοβολίδες κατά δυνάμεων της αστυνομίας.

Επίσης, στη δυτική Γαλλία, διαδηλωτές απέκλεισαν την περιφερειακή οδό της Ρεν και έβαλαν φωτιά σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Στο Παρίσι και στη Μασσαλία, απέκλεισαν για λίγο τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Τα πρώτα σημάδια κόπωσης;

Οι κυλιόμενες απεργίες στους τομείς των μεταφορών, των αερομεταφορών και της ενέργειας συνέχισαν να προκαλούν παράλυση στη χώρα.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που προκάλεσε ανακούφιση τόσο στους Παριζιάνους όσο και στους τουρίστες, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα της πόλης ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την απεργία διαρκείας που μετέτρεψε ακόμα και εμβληματικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας σε σκουπιδότοπους. 

Στο μεταξύ, οι δάσκαλοι που συμμετείχαν στην απεργία ήταν λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι ηγέτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός δυσκολεύει τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να θυσιάσουν το μεροκάματό τους.

Στους δρόμους 740.000 διαδηλωτές

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη, πολύ κάτω από το ρεκόρ των 1,09 εκατομμυρίων στη διαδήλωση της 23ης Μαρτίου. Οι αριθμοί στο Παρίσι ήταν επίσης χαμηλότεροι από το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά σε γενικές γραμμές συγκρίσιμοι με των προηγούμενων διαδηλώσεων.

Παρόλα αυτά, περίπου το 17% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία στερούνταν τουλάχιστον ένα προϊόν από το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε η ένωση πετρελαϊκών εταιρειών της Γαλλίας UFIP, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Ο Σαρλ ντε Κουρσόν, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Liot, δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση μόλις «πάγωσε» αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιη.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Συλλαλητήρια παντού αλλά και «αυλαία» για την απεργία στην καθαριότητα