Γαλλία: Συλλαλητήρια παντού αλλά και «αυλαία» για την απεργία στην καθαριότητα
Συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Συλλαλητήρια παντού αλλά και «αυλαία» για την απεργία στην καθαριότητα

Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας από το πρωί της Τρίτης, όπου η οργή ξεχειλίζει για τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού. Ωστόσο, το πρώτο σημάδι κόπωσης κατά τη 10η μέρα πανεθνικών κινητοποιήσεων έρχεται από τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας στο Παρίσι, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη λήξη της απεργίας τους. 

Η κινητοποίηση των εν λόγω εργαζομένων βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς στιγματίστηκε τόσο από τους πολιτικούς που έκαναν λόγο για υγειονομική βόμβα. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές, τη θεώρησαν ως το τέλειο παράδειγμα της εξέγερσης ενός κλάδου που δεν προβάλλεται ιδιαίτερα, με δύσκολες συνθήκες εργασίας και που αμείβεται ελάχιστα.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στην καθαριότητα επαινέθηκε από αρκετούς, οι οποίοι θα ήθελαν οι σωροί των σκουπιδιών να πνίξουν το Παρίσι μέχρι που η γαλλική κυβέρνηση να αναγκαστεί να αποσύρει τη μεταρρύθμιση. Ήταν χαμένη υπόθεση.

Η οργή των νέων

Το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού του Γάλλου προέδρου καταγράφει την πρώτη του ήττα ίσως, στο απεργιακό πεδίο, ωστόσο, το βάθος της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Εμανουέλ Μακρόν μετριέται και στην εξάπλωση της οργής στις τάξεις των νέων.

Πλέον, οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια αυξάνονται, ενώ στις συνελεύσεις στα σχολεία καταγράφεται σημαντική συμμετοχή μαθητών.

Όσο η νεολαία της χώρας έμενε σε μεγάλο βαθμό μακριά από τις διαδηλώσεις στους δρόμους κατά το προηγούμενο δίμηνο, όπου το πρώτο χέρι είχε η ηγεσία των συνδικάτων, η κυβέρνηση θεωρούσε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας θα ήταν διαχειρίσιμο.

Ωστόσο, το πλήθος και το ηλικιακό εύρος των διαδηλωτών στους δρόμους την Τρίτη δείχνουν ότι η οργή για το Συνταξιοδοτικό, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, καθώς και για τον τρόπο που επέλεξε η γαλλική κυβέρνηση να το περάσει, χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ωθεί ολοένα περισσότερους στους δρόμους.

Η γαλλική νεολαία εκφράζει οργή και για την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στις διαδηλώσεις, καθώς και για τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Περισσότεροι από 90.000 φοιτητές φέρονται να συμμετείχαν σε πορείες στους δρόμους την Τρίτη, τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Σε δεκάδες πανεπιστήμια έχουν στηθεί μπλόκα, ενώ έφηβοι στοιβάζουν κάδους απορριμμάτων για να αποκλείσουν λύκεια στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Η παρουσία 17χρονων και 18χρονων περιπλέκει τις τακτικές της γαλλικής αστυνομίας, η οποία έχει ήδη γίνει αντικείμενο 17 ερευνών για φερόμενη βία και κακομεταχείριση τις τελευταίες μέρες.

Συνδυάζοντας τη φοιτητική κινητοποίηση με μια γενική απεργία, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων της Τρίτης οραματίζονταν να πάνε «πιο μακριά από τον Μάη του 1968».

Η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας

Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα- κύριο αίτημα των διαδηλωτών, καθώς η αξιοπιστία του ως μεταρρυθμιστή εξαρτάται από αυτές. Ο κόσμος είναι πιθανό να χάσει την υπομονή του με τους φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων και τις σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, ενώ οι απεργοί θα δείχνουν ολοένα μεγαλύτερα σημάδια υποχώρησης.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα για τον Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στην προεδρία την περασμένη άνοιξη έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, είναι ότι η κεντρώα παράταξή του έχασε γρήγορα την απόλυτη πλειοψηφία της στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου εν μέσω κερδών της ακροδεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει νομοσχέδια αναζητώντας συμμάχους, ενώ αναγκάζεται να χρησιμοποιεί συνταγματικές εξουσίες για να αποφύγει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Το ριζοσπαστικό βήμα της διάλυσης του κοινοβουλίου και της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κεντρώοι του Μακρόν θα τα πήγαιναν ακόμη χειρότερα και θα έχαναν έδρες, ενώ το κόμμα της Λεπέν θα κέρδιζε πιθανότατα και η ριζοσπαστική αριστερά θα παρέμενε σταθερή.

Η κρίση στο Συνταξιοδοτικό δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να περάσουν άλλες μεταρρυθμίσεις από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά αποδοχής του Μακρόν έχουν πέσει στο 28%, το χαμηλότερο μετά την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018-2019.