Φυσικό αέριο: «Όχι» της G7 στις πληρωμές με ρούβλια - Απειλεί η Μόσχα για διακοπή των ροών

Φυσικό αέριο: «Όχι» της G7 στις πληρωμές με ρούβλια - Απειλεί η Μόσχα για διακοπή των ροών

Σε «αναπόφευκτη διακοπή της προμήθειας» φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει η άρνηση της G7 να πληρώσει σε ρούβλια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας των G7 απέρριψαν τα αιτήματα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες για το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

Ο Αμπράμοφ συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω αίθουσας του ρωσικού κοινοβουλίου.

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του στη G7 ανέφερε ότι απέρριψαν τις απαιτήσεις πληρωμών σε ρούβλια. «Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», τόνισε σε δημοσιογράφους μετά από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7.

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συναφθείσες συμβάσεις είναι έγκυρες και οι εταιρείες να τις τηρούν... η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν», είπε.

Νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι είχε προειδοποιήσει ότι το σοκ στα εισοδήματα των Βρετανών εξαιτίας του πληθωρισμού από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν στη δεκαετία του '70.

«Αυτό πραγματικά είναι ένα ιστορικό σοκ για τα πραγματικά εισοδήματα» ανέφερε ο Μπέιλι μιλώντας σε εκδήλωση του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες.

«Το σοκ από τις τιμές της ενέργειας φέτος θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν σε κάθε χρονιά ξεχωριστά τη δεκαετία του '70» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων σημαίνουν ότι η ανθεκτικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και οι κεντρικοί φορείς και οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν επιδεινωθεί σε πολλές αγορές εμπορευμάτων, το κόστος περιθωρίου έχει αυξηθεί, κάτι που φυσικά αντανακλά πολύ υψηλότερη αστάθεια και κινδύνους σε αυτές τις αγορές», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη την ανθεκτικότητα σε αυτό το τμήμα της αγοράς. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εργαστούμε μαζί σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία ότι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το κάνει αυτό.