Ιστορική όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η ανακοίνωση από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι θα αυτοδιαλυθεί και θα καταθέσει τα όπλα. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα», όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Συρίας και της Ιορδανίας.
«Νομίζω ότι η απόφαση που έλαβε το PKK είναι μια ιστορική και σημαντική απόφαση. Θεωρώ την απόφαση αυτή πολύ σημαντική, ιδίως όσον αφορά τη μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Φυσικά, υπάρχουν πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν μετά τη λήψη αυτής της απόφασης. Θα τα παρακολουθήσουμε στενά. Η μεγαλύτερη ευχή μας είναι ο χώρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ασφάλειας που αναπτύσσουμε στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια να επεκταθεί περαιτέρω, να υπερβεί την Τουρκία και να επηρεάσει θετικά άλλα κράτη και λαούς στην περιοχή μας» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «αν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί με ειλικρίνεια και με τρόπο που να κατευνάσει και άλλες ανησυχίες, θα καταστεί μια πολύ ευοίωνη απόφαση για το μέλλον μας, για τους πολίτες μας, για όλους» και συμπλήρωσε: «Απέναντι σε αυτή την ιστορική ευθύνη, εμείς, ως παιδιά αυτής της χώρας, δείχνουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη δική μας σοφία, τη δική μας κοινή λογική, το δικό μας μυαλό και τη δική μας θέληση».
Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Ουτσούμ, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση του ΡΚΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία της χώρας.
«Η νέα εποχή θα ενισχύσει την Τουρκία από κάθε άποψη. Όλοι συμφωνούν ότι θα γίνουν ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη Δημοκρατία και τη νομοθεσία και ότι θα εισέλθουμε σε ένα μία νέα φάση κατά την οποία θα αποκρυσταλλωθεί ένα εθνικό και πατριωτικό δημοκρατικό Δίκαιο» δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.
Σημείωσε ακόμη ότι η ανακοίνωση του ΡΚΚ «αποτελεί την ιστορική επιβεβαίωση και διακήρυξη της ενσωμάτωσης των Κούρδων με την Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό έθνος».
Σύρος ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε την απόφαση διάλυσης του PKK
Στο μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ασάντ αλ Σαϊμπάνι, ενώ χαιρέτισε ένα «σημείο καμπής» για τη σταθερότητα στην περιοχή σχολιάζοντας την ιστορική απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διαλυθεί, προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε «αναβολή» στην εφαρμογή μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο μεταξύ της κυβέρνησης ισλαμιστών της Συρίας και των Σύρων Κούρδων.
«Εκ μέρους της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, συγχαίρω την τουρκική κυβέρνηση και τον λαό της για την πρόσφατη συμφωνία με το ΡΚΚ», δήλωσε ο Σαϊμπάνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Τούρκους και Ιορδανούς ομολόγους του στην Άγκυρα. Όπως είπε ο Σύρος ΥΠΕΞ, «αυτό το βήμα», «αποτελεί σημείο καμπής όχι μόνο για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής μας στο σύνολό της».
Το PKK, οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα έπειτα από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες ανταρτοπολέμου εναντίον του τουρκικού κράτους, σε απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε στις 27 Φεβρουαρίου ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται εδώ και 26 χρόνια σε απομόνωση στην Τουρκία.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία, ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα και ο Μαζλούμ Αμπντί, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), υπέγραψαν συμφωνία στις 10 Μαρτίου για ενσωμάτωση στο συριακό κράτος των θεσμών της κουρδικής διοίκησης που ελέγχουν στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας τεράστιες εκτάσεις πλούσιες σε σιτάρι, πετρέλαιο και αέριο.
Ωστόσο, οι Κούρδοι επέκριναν τη συνταγματική διακήρυξη με την οποία χορηγήθηκαν ευρείες εξουσίες στον Σάρα για μια πενταετία, και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πιστεύοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της Συρίας.
«Βρισκόμαστε σήμερα στην πορεία μιας εθνικής συμφωνίας με τους SDF και θέτουμε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους», δήλωσε ο Σαϊμπάνι. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και ευαίσθητη, αλλά είναι απαραίτητη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η αναβολή στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα παρατείνει το χάος, και θα ανοίξει τον δρόμο για ξένες παρεμβάσεις και θα τροφοδοτήσει αυτονομιστικές τάσεις». «Στόχος μας δεν είναι η ηγεμονία, αλλά η ενοποίηση», είπε.
«Η ενότητα του συριακού εδάφους είναι αδιαπραγμάτευτη», επέμεινε , διευκρινίζοντας ότι «τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών είναι εγγυημένα και προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως και των άλλων Σύρων».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι SDF τόνιζαν ότι δεν ανησυχούν για την έκκληση Οτσαλάν για κατέθεση όπλων.
Μέχρι στιγμής, οι SDF δεν έχουν σχολιάσει την ανακοίνωση διάλυσης του PKK.