Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του Τραμπ
AP Photo/Matt Rourke
AP Photo/Matt Rourke
CNN

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του Τραμπ

Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον εργάζονται πυρετωδώς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συνεργάτες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αναφέρουν στο CNN πηγές με γνώση του θέματος.

Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις σε ιδιωτικές λέσχες της Ουάσινγκτον, ξενοδοχεία, πρεσβείες και think tanks, οι διπλωμάτες προσπαθούν να μάθουν για τις πολιτικές προθέσεις του Τραμπ και το πιθανό του επιτελείο, και ενημερώνουν έπειτα τις ηγεσίες του, αναφέρει το CNN. Οι ηγεσίες εργάζονται για να δημιουργήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα για το ΝΑΤΟ αλλά και να εξασφαλίσουν την υποστήριξη για την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι διπλωματικές επαφές αφορούν ορισμένους πρώην υψηλόβαθμους συνεργάτες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν και ο Κιθ Κέλογκ, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Οι πρεσβευτές από μεγαλύτερες χώρες και εκείνοι που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για αρκετά χρόνια, έχουν ευκολότερη πρόσβαση στον κύκλο του πρώην προέδρου, σε σύγκριση με τους πρεσβευτές που είναι νέοι στην πόλη και εκείνους από μικρότερες χώρες.

Η δραστηριότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2016, όταν οι περισσότεροι διπλωμάτες υπέθεσαν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε και κατέβαλαν μικρή προσπάθεια για επαφές με τους συμμάχους Τραμπ ή με κύκλους εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών. Τώρα, έχουν πάρει ένα πολύτιμο μάθημα.

«Δεν είμαστε τόσο νευρικοί γιατί γνωρίζουμε ότι με τον Τραμπ τα πάντα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις», είπε ένας βετεράνος Ευρωπαίος διπλωμάτης που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ήδη από την κυβέρνηση Τραμπ. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά και λέμε στην πρωτεύουσα ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού πρέπει να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον Τραμπ».

Δεν είναι σαφές πόση πραγματική επιρροή εξακολουθούν να έχουν ορισμένες από αυτές τις επαφές με τον Τραμπ και το επιτελείο του. 

Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Πίσω στην Ευρώπη, αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία εν αναμονή μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης Τραμπ η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι λιγότερο υποστηρικτική προς την εμπόλεμη χώρα. Σύμφωνα με πηγές, αυτές οι προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά η άνοδος του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, τις καθιστούν επιτακτικές.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ταμείου της Συμμαχίας, περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια με στόχο τη διοχέτευση χρημάτων στην Ουκρανία. Αυτά τα κεφάλαια θα αντλούνταν ειδικά από τα μέλη της συμμαχίας ως ένας τρόπος να διασφαλιστεί μια βάση υποστήριξης πριν από μια πιθανή δεύτερη θητεία Τραμπ.

Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν πώς να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει στη Δύση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία  τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα, εξετάζουν πώς να κατευθύνουν τους τόκους που έχουν συσσωρευτεί απευθείας προς την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή θα απαιτούσε να καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία σχετικά με το πώς θα μπορούσε η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια, είτε για στρατιωτικές δαπάνες είτε για την ανοικοδόμησή της. Η ΕΕ ψήφισε νωρίτερα φέτος έναν νόμο για το πάγωμα των κερδών από τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τον οποίο επικύρωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σε μια άλλη ένδειξη της προσπάθειας δίαυλων επικοινωνίας χωρών του ΝΑΤΟ με τον Τραμπ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Τραμπ στο κλαμπ Mar-a-Lago του πρώην προέδρου το βράδυ της Δευτέρας.

Η επίσκεψη του Κάμερον στη Νότια Φλόριντα έγινε καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ταξίδευε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης το χαρακτήρισε «τυπική πρακτική» για τη δέσμευση μεταξύ υπουργών και υποψηφίων της αντιπολίτευσης των χωρών εταίρων.

Η συνάντηση οργανώθηκε έπειτα από προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου του επιτελείου Τραμπ, ανέφεραν πηγές.

Ο Κάμερον και ο Τραμπ συζήτησαν για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Brexit και «τον τερματισμό των δολοφονιών στην Ουκρανία», κατά τη διάρκεια του δείπνου τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της εκστρατείας του Τραμπ. Ο Κάμερον αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες της συνάντησης, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι «επένδυση στην ασφάλεια των ΗΠΑ» και «καλή για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας».

AP Photo/ Evan Vucci, File

«Φλερτ» με τους Ρεπουμπλικάνους

Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, πραγματοποίησε ομιλία για το μέλλον του ΝΑΤΟ στο Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think tank που αποτελεί προπύργιο της Ρεπουμπλικανικής εξωτερικής πολιτικής που ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον.

Η τοποθεσία επιλέχθηκε από την ομάδα του Στόλτενμπεργκ σε μια προσπάθεια προσέγγισης των Ρεπουμπλικανών, δεδομένης της πιθανότητας να κερδίσει ο Τραμπ τον Νοέμβριο και εν μέσω ανησυχιών για τη συνέχιση της δέσμευσής του στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν πηγές στο CNN.

Η ομιλία, η οποία τόνισε τη συλλογική δύναμη του ΝΑΤΟ ενόψει της 75ης επετείου του αυτό  το καλοκαίρι, έτυχε θετικής υποδοχής, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι κατανοεί την επιτακτική ανάγκη των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν επειγόντως το ζήτημα των συνόρων της χώρας. Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως αναγνώριση των προτεραιοτήτων των Ρεπουμπλικανών, «κλείνοντάς» τους το μάτι.

Σε μια πολιτική συγκέντρωση, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα πει στη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει αρκετά στην αμυντική συμμαχία. Τα σχόλια προκάλεσαν ρίγη στα μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Τραμπ, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα πιέσει κάθε κράτος μέλος να συνεισφέρει στις δαπάνες του 2%, αλλά μία τέτοια ρητορική - που υπονομεύει ουσιαστικά το Άρθρο 5 - ήταν ανησυχητική.

Τα σχόλια κινητοποίησαν τους Ευρωπαίους διπλωμάτες οι οποίοι ψάχνουν να καταλάβουν τι ακριβώς εννοεί ο Τραμπ.

«Λαμβάνουμε πολλές κλήσεις από πρεσβευτές, ξέρουμε τι κάνουν,  \αντλούν πληροφορίες και προσπαθούν να μάθουν τι θα συμβεί αν ο Τραμπ επιστρέψει», είπε ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που είχε περίπου 30 συναντήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον.

Ουκρανία

Ορισμένοι ξένοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν ότι το σχέδιο του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στοχεύει στο να προσέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο, είναι πιθανό να επικοινωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επομένη της εκλογής ή την επομένη της ορκωμοσίας για να ξεκινήσει ο συντονισμός των συνομιλιών, δήλωσε πηγή στο CNN.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ως μοχλό πίεσης για να φέρει και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ μπορεί να σημαίνει ότι η Ουκρανία θα χάσει κάποιο έδαφος, αλλά ο τελικός στόχος θα ήταν να δοθεί ένα τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Αν η Ουκρανία θέλει συνεχή βοήθεια, πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί, και αν η Ρωσία δεν θέλει να δώσουμε μαζικά ποσά νέας υποστήριξης στην Ουκρανία, τότε πρέπει να καθίσουν και να διαπραγματευτούν», είπε η ίδια πηγή. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε στην Ουκρανία ή στον Πούτιν όλα όσα θέλουν».

Πηγή: CNN