ΕΤΕπ: Η Δύση να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - Θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια

ΕΤΕπ: Η Δύση να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας - Θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια

Τα πλουσιότερα δυτικά κράτη θα πρέπει να παρέμβουν για να υποστηρίξουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, επειδή τα δάνεια από παγκόσμιες τράπεζες δεν θα επαρκούν για να καλύψουν το κόστος, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο Διάσκεψης του ΟΗΕ στη Λισαβόνα, ο Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ ανέφερε ότι θα χρειαστούν χρήματα για την ανοικοδόμηση όχι μόνο των κατεστραμμένων υποδομών αλλά και ολόκληρης της χώρας.

«Αυτό συνεπάγεται σημαντική συμβολή των "επιχορηγήσεων" που επιτρέπουν τη στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει «ρόλο κλειδί».

«Όμως άλλες ανεπτυγμένες χώρες - οι φιλελεύθερες δυτικές δημοκρατίες - μπορούν και πρέπει επίσης να συμβάλουν σε αυτή την ανασυγκρότηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του βασικού βραχίονα δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας από τις μεγαλύτερες πολυμερείς τράπεζες στον κόσμο.

«Σχέδιο Μάρσαλ»

Είπε ότι «αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε εκτίμηση (του κόστους) είναι εσφαλμένη γιατί ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, η διάσταση της καταστροφής δεν είναι ακόμη γνωστή». «Αλλά σίγουρα, δεδομένης της καταστροφής που ήδη υπάρχει, θα μπορούσαμε να μιλάμε για τρισεκατομμύρια», ανέφερε σχετικά με το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο η ΕΤΕπ είναι διαθέσιμη να χρηματοδοτήσει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστό ως Σχέδιο Μάρσαλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν στην Ευρώπη το σημερινό ισοδύναμο περίπου 200 δισ. δολ. για τέσσερα χρόνια σε μορφή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας.

Συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας κατά 45%

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σερχίι Μαρτσένκο δήλωσε τον Μάιο ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% φέτος λόγω της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει καταστρέψει πόλεις και υποδομές και έχει εκτοπίσει μέχρι στιγμής 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μουρίνιο Φέλιξ είπε ότι οι «δημόσιες εγγυήσεις» θα ήταν επίσης «πολύ ισχυρό» μέσο, ​​καθώς θα υποστήριζαν τις επενδύσεις και θα διευκόλυναν την επιστροφή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.