Την εκτίμησή του ότι οι κυρώσεις του νόμου CAATSA των Ηνωμένων Πολιτειών στον τουρκικό αμυντικό τομέα θα «ξεπεραστούν» σύντομα χάρη στην «πιο ανοιχτή, πιο εποικοδομητική» προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων στην πτήση της επιστροφής από την Αλβανία σχετικά με την πρόσφατη έγκριση των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση πυραύλων στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε «εύκολα να πει ότι υπάρχει χαλάρωση του CAATSA», αναφερόμενος στον «Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων».
Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τραμπ και τον νέο πρέσβη της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.
«Με την ανάληψη των καθηκόντων του φίλου μου Τραμπ, καταλήξαμε σε μια πιο ανοιχτή, πιο εποικοδομητική, πιο ειλικρινή επικοινωνία» πρόσθεσε.
Επίσης, αναφερόμενος στις συνομιλίες της Παρασκευής ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να επιτύχει ένα οριστικό αποτέλεσμα.
Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μεταξύ των εμπόλεμων μερών για την επίτευξη ειρήνης.
Αναλυτικά όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος:
«[...] Βλέπουμε μια χαλάρωση στο πλαίσιο της CAATSA. Το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ και τον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, όταν τον υποδεχθήκαμε. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία CAATSA. Ως δύο μεγάλες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί ή εμπόδια μεταξύ μας στον τομέα της άμυνας. Η απόφαση που ελήφθη είναι απολύτως ορθή. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που αντιβαίνουν στο πνεύμα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης. Κάθε θετικό βήμα είναι πολύτιμο για εμάς και πιστεύω ότι θα συνεχιστούν. [...] Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη βιομηχανία άμυνας έως τις οικονομικές σχέσεις, από την περιφερειακή ασφάλεια έως τα παγκόσμια προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, όπως πάντα. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Για αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να καθιερώσουμε έναν εποικοδομητικό και στοχευμένο διάλογο.
Στη Σύνοδο των Τιράνων, υπογράμμισα τον καίριο ρόλο της Τουρκίας για την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Μοιράστηκα πληροφορίες για τις πρόσφατες επαφές μας με στόχο τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Τόνισα τη σημασία της συνεργασίας με τη χώρα μας και όσα απαιτούνται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Καθώς επανεξετάζουμε τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας και της Αμυντικής Βιομηχανίας, εξέφρασα τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης.
Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια και τις προκαταλήψεις που παρεμποδίζουν βαθύτερη συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν θα πετύχει τον αναγκαίο μετασχηματισμό και η ανταγωνιστικότητά της θα μειωθεί περαιτέρω».
«Διεξάγονται συνομιλίες για το πώς θα παραδώσουν οι Κούρδοι τα όπλα τους»
Αναφορικά με το ΡΚΚ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αρχές στη Βαγδάτη και της πόλης Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι Κούρδοι μαχητές του PKK θα παραδώσουν τα όπλα τους μετά την απόφαση της ομάδας να διαλυθεί.
«Διεξάγονται συνομιλίες με τις γειτονικές μας χώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν τα όπλα των τρομοκρατών εκτός των συνόρων μας. Υπάρχουν σχέδια σχετικά με το πώς οι διοικήσεις της Βαγδάτης και του Αρμπίλ θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο Ερντογάν, στις ίδιες δηλώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, το PKK, το οποίο βρίσκεται σε αιματηρή σύγκρουση με την Τουρκία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αποφάσισε να διαλυθεί και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα του, δήλωσαν μέλη της ομάδας και Τούρκοι ηγέτες τη Δευτέρα.