Η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να φέρει κοντά τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε συνομιλίες είτε στην πρωτεύουσα Άγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα και την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την επιθυμία του να φέρει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία, με σκοπό τις ειρηνευτικές συνομιλιές.
⚡️ Turkish President Erdoğan:
— War Intel (@warintel4u) June 2, 2025
Talks between Russia and Ukraine in Istanbul were excellent.
He expressed hope for a leaders’ summit in Türkiye, including Zelensky, Putin, and former U.S. President Trump.
Steps toward this meeting will follow the latest delegation-level talks. pic.twitter.com/98WuHYlmBh
«Η επιθυμία μου είναι να φέρω τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τον (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι μαζί στην Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα. Να προσκαλέσω και τον (πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ) Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση επίσης… Θα προχωρήσουμε σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μετά τις τελευταίες συνομιλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Μάλιστα, ως «εξαιρετική» χαρακτήρισε τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας.
Επισήμανε επίσης ότι εκτός από την ανταλλαγή κρατουμένων, επετεύχθη συμφωνία για παράδοση χιλιάδων σορών στρατιωτών, τόσο από τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.
«Αυτά τα νούμερα είναι πραγματικά πολύ μεγάλα», είπε ο κ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για αυτό: Δόξα τω Θεώ, η Τουρκία με την Κωνσταντινούπολη έχει γίνει ένα κομβικό σημείο σε αυτό το θέμα».
Ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και του επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με το TASS.
Από τη μία, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρούστεμ Ουμέροφ δήλωσε ότι «η Ουκρανία θεωρεί ότι όλα τα κρίσιμα ζητήματα στις συνομιλίες με τη Ρωσία μπορούν να επιλυθούν μόνο σε επίπεδο ηγετών και προτείνει τη διεξαγωγή συνάντησης μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος».
«Προτείνουμε στη ρωσική πλευρά να πραγματοποιηθεί συνάντηση μέχρι το τέλος του μήνα, από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με έμφαση στους βαριά τραυματισμένους και στους νεαρούς αιχμαλώτους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουμέροφ είπε, σύμφωνα με το Reuters, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα επαναπατριστούν και οι σοροί νεκρών στρατιωτών.
Με τη σειρά του, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Σεργκίι Κισλίτσια ανέφερε ότι «η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης».
«Η ρωσική πλευρά συνέχισε να απορρίπτει την πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Κισλίτσια σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.
Η Μόσχα απορρίπτει σταθερά τις προτάσεις για παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι θα έδιναν στην Ουκρανία χρόνο να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί, σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν προελάσεις στο πεδίο της μάχης.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι διαπραγματευτές παρέδωσαν τη Δευτέρα λεπτομερές υπόμνημα στους Ουκρανούς ομολόγους τους, στο οποίο περιγράφονται οι όροι της Μόσχας για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μεντίνσκι πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρότεινε επίσης μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο έως τριών ημερών σε ορισμένες περιοχές.