Ο Ερντογάν απειλεί με «σοκ» ΝΑΤΟ και Σουηδία
Shutterstock
Shutterstock
«Ναι» μόνο στη Φινλανδία

Ο Ερντογάν απειλεί με «σοκ» ΝΑΤΟ και Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξαιρώντας από τη διαδικασία τη Σουηδία, ακολουθώντας τακτική «διαίρει και βασίλευε».

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με νέους.

Η Άγκυρα αφήνει λοιπόν για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας χωριστά από αυτήν της Σουηδίας.

Η Τουρκία ανέστειλε την περασμένη Τρίτη τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ' αόριστον τριμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου και είχε στόχο την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας στην υποψηφιότητά τους.

Οργή στην Άγκυρα για τα περιστατικά με την καύση του Κορανίου

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι η Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην «υποστήριξη» της Άγκυρας, μετά το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή στη Στοκχόλμη.

Χωρίς ευθεία αναφορά στο περιστατικό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο τις επικρίσεις του κατά της Σουηδίας σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

«Τους είπαμε: "Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μας στείλετε πίσω αυτούς τους τρομοκράτες". Τους δώσαμε ένα κατάλογο 120 προσώπων (...) Αλλά αυτοί, μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι άλλαξαν το Σύνταγμά τους», δήλωσε.

Το κάψιμο του Κορανίου από δεξιό εξτρεμιστή την περασμένη εβδομάδα κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας.

Η Άγκυρα είχε ήδη ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.

«Πάγωμα» συνομιλιών

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε προχθές, Σάββατο, ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας έχουν «παγώσει».

Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», η κυβέρνηση της Στοκχόλμης έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει ο διάλογος, ενώ επισήμανε πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία έχει διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς τη Σουηδία, μετά την εμπλοκή που υπάρχει στις σουηδοτουρκικές συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμα:

Μπορεί να αποφασίσουμε «διαφορετικά» για τη Φινλανδία, θα «σοκάρουμε» τη Σουηδία

Τουρκία: Νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο εξήγγειλε ο Ερντογάν