Επιστροφή Λίνεκερ ανακοίνωσε το BBC
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE
AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE

Επιστροφή Λίνεκερ ανακοίνωσε το BBC

Το βρετανικό BBC δήλωσε ότι ο παρουσιαστής Γκάρι Λίνεκερ θα επιστρέψει στα καθήκοντα του παρουσιαστή, καθώς προσπαθεί να δώσει τέλος σε μια κλιμακούμενη διαμάχη σχετικά με την αμεροληψία του.

Η εταιρεία θα προβεί σε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι παρουσιαστές μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την απομάκρυνσή του από τον αέρα επειδή επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο γενικός διευθυντής του BBC Τίμ Ντέιβι ανακοίνωσε ότι ο αθλητικός παρουσιαστής συμφώνησε να συμμορφωθεί με τις συντακτικές οδηγίες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των κανόνων του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο Λίνεκερ, δήλωσε περιχαρής για την επιστροφή του στην εκπομπή «μετά αυτές τις σουρεαλιστικές λίγες μέρες» και εκθείασε την «συγκινητική» δημόσια συμπαράσταση στους πρόσφυγες. 

 

 

Πολιτικό ζήτημα 

Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα ξεκινούσε σήμερα συζήτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις για το μεταναστευτικό, για το οποίο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες τους.


Παράλληλα η Βρετανία πέρασε ένα Σαββατοκύριακο με αντικείμενο συζήτησης την απόφαση του BBC να «παγώσει» τη συνεργασία του με τον πρώην ποδοσφαιριστή και επί δεκαετίες παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ, για σχόλια που έκανε κατά του νομοσχεδίου.

Η υπόθεση απέκτησε πολιτικές διαστάσεις και δημιούργησε μια μίνι κρίση για τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ο Λίνεκερ, πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και για τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, τέθηκε «εκτός αέρα», έπειτα από κριτική που άσκησε στη μεταναστευτική πολιτική που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρις.


Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του διεθνούς δικαίου, με τον ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον προτεινόμενο νόμο.

Ο 62χρονος πρώην ποδοσφαιριστής, στα μικρόφωνα και στις οθόνες από το 1999, και ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC, τιμωρήθηκε από τον βρετανικό φορέα για αναρτήσεις του στο twitter και για αναδημοσιεύσεις tweets, επικριτικών κατά αυτού του νομοσχέδιου. Σε μια από τις αναρτήσεις, γινόταν λόγος για μια βάρβαρη πολιτική απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους, και μια ρητορική που παραπέμπει στη ρητορική που χρησιμοποιούσαν πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

Διαβάστε επίσης: 

BBC: Δεν παραιτείται ο γενικός διευθυντής παρά τον σάλο μετά την απομάκρυνση Λίνεκερ

Πολιτικές διαστάσεις αποκτά η απόφαση του BBC για την απομάκρυνση του Λίνεκερ