Ένας χρόνος διακυβέρνησης Στάρμερ: Δημοσκοπική πτώση των Εργατικών και εσωκομματικές διαφωνίες
Carl Court/Pool via AP
Carl Court/Pool via AP

Ένας χρόνος διακυβέρνησης Στάρμερ: Δημοσκοπική πτώση των Εργατικών και εσωκομματικές διαφωνίες

Αντιμέτωπος με τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος αλλά και εσωκομματικές διαφωνίες βρέθηκε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του ο Βρετανός πρωθυπουργός και επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Οι Εργατικοί επέστρεψαν στη διακυβέρνηση, πέρυσι, κερδίζοντας στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου περισσότερες από 400 έδρες στο κοινοβούλιο – λίγο λιγότερες από όσες είχε συγκεντρώσει το κόμμα στη σαρωτική του νίκη το 1997 με πρόεδρο τον Τόνι Μπλερ.

Κατά τον ειδικό στις δημοσκοπήσεις, Τζον Κέρτις, πρόκειται «για τη χειρότερη έναρξη για οποιονδήποτε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό». Ο Στάρμερ κατηγορήθηκε ότι υιοθέτησε ήδη από την αρχή έναν απαισιόδοξο τόνο, προειδοποιώντας τους Βρετανούς ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν», λέγοντάς τους ότι πρέπει να ληφθούν «σκληρές αποφάσεις» και κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά.

Λίγο αργότερα, παρουσίασε σχέδιο για την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180° και μερικούς μήνες αργότερα αύξησε τον αριθμό των δικαιούχων.

Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση Στάρμερ υπαναχώρησε στα σχέδιά της να περικόψει τα επιδόματα αναπηρίας, μετά την εξέγερση σχεδόν του ενός τρίτου των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.

Έπειτα από αυτές τις υποχωρήσεις, είναι πιθανό η βρετανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις φόρων το φθινόπωρο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι διαφωνούντες βουλευτές να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον Στάρμερ θέτοντας σε κίνδυνο και άλλα σχέδιά του.

Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία του μεταξύ των ψηφοφόρων, ο Κέρτις εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Στάρμερ φαίνεται «να μην έχει σαφή κατεύθυνση», ενώ ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός «δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής» και «οι πολίτες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει».

«Το μοναδικό όραμα που έχει παρουσιάσει είναι ''θα διορθώσουμε τα προβλήματα που μας κληροδότησαν οι Συντηρητικοί''. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θέλει να αλλάξει τη χώρα», σχολίασε ο Κέρτις μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Ο ίδιος ο Στάρμερ έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει «προκλήσεις» στην προσπάθειά του «να περάσουμε το μήνυμά μας».

«Αν σας παρέθετα όλα όσα έχουμε κάνει, είναι ένας μακρύς κατάλογος. Αλλά πώς περνάμε το μήνυμα για τα όσα έχουμε πετύχει; Πώς διασφαλίζουμε ότι όντως γίνονται αντιληπτά από τους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times.

Την ίδια ώρα ο Στάρμερ προσπαθεί να ισορροπήσει και στην παγκόσμια σκηνή, ενισχύοντας τους δεσμούς του Λονδίνου με την ΕΕ, ενώ παράλληλα κάνει κινήσεις για να κατευνάσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο απηύθυνε δεύτερη πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, όταν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των επιτευγμάτων του, ο Στάρμερ αναφέρει την «επαναφορά» των σχέσεων Βρετανίας- ΕΕ, μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία και την εξαίρεση του Λονδίνου από τη δασμολογική καταιγίδα του Τραμπ. Επίσης, τονίζει τη δέσμευσή του να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ ως το 2027 και να συμμορφωθεί με τον στόχο του 5% ως το 2035, τον οποίο έθεσε το ΝΑΤΟ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι Εργατικοί είναι αντιμέτωποι με την άνοδο του ακροδεξιού Reform UK με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Το Reform UK θα κέρδιζε περισσότερες έδρες από τους Εργατικούς

Μεγάλη δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, το Reform UK θα κέρδιζε περισσότερες έδρες από τους Εργατικούς. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos εμφάνισε το κόμμα του Φάρατζ στο 34% της πρόθεσης ψήφου, έναντι του 25% για τους Εργατικούς.

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε τον Μάιο το Reform UK το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι οι Συντηρητικοί «έχουν εξαντληθεί».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να ηγηθεί «μιας δεκαετίας εθνικής ανανέωσης» και έχει δηλώσει ότι στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησής του «καθάριζε το χάλι» που κληρονόμησε.

Σε μια ένδειξη ότι πλέον προσπαθεί να παρουσιάσει με πιο αισιόδοξο τρόπο το μέλλον, ο Στάρμερ δήλωσε αυτή την εβδομάδα μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων: «Γυρίσαμε σελίδα, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και τώρα μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο διακυβέρνησης, χτίζοντας πάνω σε αυτά τα θεμέλια».