Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Αλβανία και Β. Μακεδονία

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμά ότι σύντομα, το αργότερο ως τον Μάρτιο, θα ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της διαδικασίας που οδηγεί στην πλήρη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρός της, Στέβο Πεντάροφσκι, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η συμφωνία να εγκριθεί και από το μοναδικό κράτος-μέλος το οποίο δεν έχει πει το «ναι» μέχρι στιγμής – την Ισπανία. 

Αν, όμως, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θεωρούνταν εδώ και καιρό (ουσιαστικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική μεταρρύθμιση) κάτι δεδομένο και αυτό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη είναι μια αναβολή της, δεν ισχύει το ίδιο αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Η αιτία είναι γνωστή: Η διαφωνία ορισμένων εκ των «27» με οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση με νέα μέλη μέχρις ότου ολοκληρωθεί το Brexit και οι εταίροι ρυθμίσουν στοιχειωδώς τα του... οίκου τους. Πρωτίστως δε της Γαλλίας – όπως απέδειξε και το βέτο που άσκησε πέρυσι ο Εμανουέλ Μακρόν για την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία. 

Μέχρι τις αρχές του έτους, μάλιστα, όλα έδειχναν ότι ο συμβιβασμός σε αυτό το θέμα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Πολύ περισσότερο καθώς η Γερμανία ήταν αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί προς την άλλη κατεύθυνση, εμφανιζόμενη ως ο πιο σταθερός και ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των δύο βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.

Τα βρίσκουν Παρίσι-Βερολίνο

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κάτι αλλάζει το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες να έχει αρχίσει να φαίνεται πιο καθαρά από τα Σκόπια, όπως και από τα Τίρανα. Η πρώτη εξέλιξη που οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι η μία προϋπόθεση εκπληρώθηκε την 31η Ιανουαρίου, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. 

Όσο για την δεύτερη, έχει να κάνει με τις ενδείξεις ότι το «ρήγμα» που υπήρχε (και) στο συγκεκριμένο θέμα ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο σταδιακά γεφυρώνεται. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο, όπως ανέφεραν οι χθεσινές πληροφορίες από την έδρα της ΕΕ και από τη γαλλική πρωτεύουσα, θα αποτυπωθεί και στις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο νέο μοντέλο για τη διεύρυνση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. 

Είναι κάτι, άλλωστε, που ουσιαστικά είχε προαναγγείλλει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών από την προηγούμενη εβδομάδα. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο σύντομα», είχε πει ο Χέικο Μάας, παραπέμποντας ακριβώς στο σχέδιο της Κομισιόν – ενώ παράλληλα, επικαλούμενος της γεωπολιτικές προκλήσεις, τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες τον Μάρτιο, μετά τη σύνοδο κορυφής. 

Προχθές, ήταν η σειρά της Γαλλίδας υπουργού που χειρίζεται τα ευρωπαϊκά θέματα, Αμελί ντε Μονσαλέν, να επιβεβαιώσει ότι πιθανότατα να δούμε λευκό καπνό. «Υπάρχουν ζητήματα τα οποία η Γαλλία έθετε και ζητούσε επί χρόνια και μπορούμε να διαπιστώσουμε πλέον ότι η Κομισιόν κατάφερε να εργαστεί με συγκεκριμένο τρόπο πάνω σε αυτά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την ενημέρωσή της από τον αρμόδιο επίτροπο, τον Ούγγρο Ολιβέρ Βάρχελι.

Έναρξη δεν σημαίνει ολοκλήρωση...

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το «κλειδί» στην προσέγγιση είναι η αποδοχή εκ μέρους της Κομισιόν (πιθανότατα και του Βερολίνου) του δόγματος της μεγαλύτερης  ευελιξίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις – ακόμη και αφού θα έχουν ξεκινήσει, αλλά και σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται. Η Γαλλία επεδίωκε πάντα «μια διαδικασία που να μπορεί να αντιστραφεί, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούμε να προχωράμε και προς τα εμπρός και προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά η Γαλλία υπουργός. 

Εάν δε το παραπάνω ρεπορτάζ αληθεύει, είναι σαφές ότι οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ – και όχι μόνο η Γαλλία – θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αφού, βεβαίως, έχει προηγουμένως διασφαλίσει ότι δεν θα είναι μόνο του ανάμεσα στους «27»...