Εισαγωγή στον... Μάο βάζει στα δημοτικά του Χονγκ Κονγκ ο Σι Τζιπίνγκ

Εισαγωγή στον... Μάο βάζει στα δημοτικά του Χονγκ Κονγκ ο Σι Τζιπίνγκ

Επιδιώκοντας μεγαλύτερο έρεισμα στη νέα γενιά, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ετοιμάζει μία γερή αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος του Χόνγκ Κονγκ μετά από αυτή που έχει εισάγει στα σχολεία της ενδοχώρας.

Στα χνάρια της εποχής του Μάο λοιπόν, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας προωθούσε ένα σκληρό πρόγραμμα ιδεολογικής εκπαίδευσης, με πολύωρα μαθήματα ιδεολογικής καθοδήγησης, ηχογραφημένες διαλέξεις για τις αρετές του πατριωτισμού και της πίστης, ο Σι Τζιπίνγκ θέλει να βαδίσει στα χνάρια του και στο Χόνγκ Κονγκ.

Εδώ και χρόνια άλλωστε, ο Σι ανησυχούσε έντονα για το γεγονός οτι το 75% των νέων κάτω των 30 ετών αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες του Χονγκ Κονγκ και όχι ως Κινέζοι. Έχοντας προλειάνει το έδαφος μετά την επιβολή του νομού περί εθνικής ασφάλειας ο οποίος έχει συντρίψει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, τα σχολεία της άλλοτε βρετανικής αποικίας είναι έτοιμα για μαζική κατήχηση στον κομμουνισμό.

Προ ημερών λοιπόν, το τοπικό υπουργείο εξέδωσε συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες προς την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους δασκάλους εναντίον των "εξωτερικών επιρροών" και ειδικά των δυτικών αξιών.

Τα σχολεία θα απαγορεύουν ρητά στους μαθητές να μετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις, χωρίς πρώτα να το έχουν δηλώσει στην αστυνομία. Οι καθηγητές θεμάτων όπως η γεωγραφία και η βιολογία θα πρέπει επίσης να ενσωματώσουν μαθήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια στα θέματα που διδάσκονται στην τάξη. Οι φοιτητές της βιολογίας θα πρέπει, για παράδειγμα, να μελετήσουν πώς η τοπική και ηπειρωτική κινεζική κυβέρνηση προστάτευε τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμη και το μάθημα των Μαθηματικών θα εμπλουτιστεί με ολίγη ιστορία της επανάστασης, όπως γίνεται στα δημοτικά και τα γυμνάσια της Κίνας. Για παράδειγμα, οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως να υπολογίσουν την απόσταση που κάλυψε  ο Μάο και ο Κόκκινος Στρατός στη "Μεγάλη Πορεία", μεταξύ 1934 -1936, κατά τη διάρκεια της οποίας διέσχισε περπατώντας τη μισή Κίνα (η απάντηση είναι περίπου 6.000 μίλια).

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο Σι ανεβάζει τους τόνους σε ό,τι αφορά την "πατριωτική εκπαίδευση" επειδή φοβάται ότι το μήνυμα του κόμματος θα αγνοηθεί από τις νεότερες γενιές οι οποίες "βαπτίζονται" στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο πρόεδρος της Κίνας δεν πτοείται όμως, αφού ως γιος κομμουνιστή επαναστάτη δεν ξέχνα ότι οι σχολές του Κόκκινου Στρατού είναι... "πρότυπο για το έθνος".