Διεξάγεται η πρώτη δίκη με τον «δρακόντειο» νόμο εθνικής ασφάλειας χωρίς ενόρκους
Χονγκ Κονγκ

Διεξάγεται η πρώτη δίκη με τον «δρακόντειο» νόμο εθνικής ασφάλειας χωρίς ενόρκους

Λίγες μέρες μετά την επιδρομή των αρχών στην εφημερίδα Apple Daily, διεξάγεται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δίκη βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας χωρίς την παρουσία ενόρκων, γεγονός το οποίο αποτελεί ορόσημο για τις νομικές παραδόσεις του οικονομικού κόμβου.

Ο Τονγκ Γινγκ κατηγορείται βάσει του δρακόντειου νόμου εθνικής ασφάλειας, ότι οδήγησε ηθελημένα τη μοτοσικλέτα του σε μια ομάδα αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους, γεγονός που σύμφωνα με το Πεκίνο αποτελεί «τρομοκρατική ενέργεια».

Δύο δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα του Τονγκ για παρουσία ενόρκων στην ακροαματική διαδικασία, κάτι που η νομική του ομάδα υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί.

Τα μικτά ορκωτά δικαστήρια αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του δικανικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ εδώ και 176 χρόνια και περιγράφεται από το δικαστικό σώμα της πόλης στον ιστότοπό του ως ένα από τα «πιο σημαντικά χαρακτηριστικά» του. Ωστόσο, ο εθνικός νόμος για την ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε στο Πεκίνο και επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι μετά από τεράστιες και συχνά βίαιες διαμαρτυρίες για τη δημοκρατία, επιτρέπει τη δίκη με τρεις «ειδικά» επιλεγμένους δικαστές.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω είναι ο δρακόντειος νόμος περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, παράλληλα με τη διεξαγωγή εκστρατείας με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ θα το κυβερνούν πατριώτες».

Ο νόμος αυτός, που προβλέπει ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης, έχει σκοπό να πατάσσονται ενέργειες με σκοπό την απόσχιση, την υποκίνηση ταραχών ή τρομοκρατικών ενεργειών, την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Στην πράξη, οι πολύ αόριστες διατυπώσεις του επιτρέπουν να καταστέλλεται κάθε διαφωνία.

Δυτικές δυνάμεις και κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997.