Διεθνή ΜΜΕ: Ιστορική ψηφοφορία στην Ελλάδα και «νίκη-ορόσημο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Eurokinissi / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Eurokinissi / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Ισότητα στον γάμο

Διεθνή ΜΜΕ: Ιστορική ψηφοφορία στην Ελλάδα και «νίκη-ορόσημο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύσσωμος ο ξένος Τύπος αναφέρεται σήμερα Παρασκευή στη χθεσινοβραδινή έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αποτελεί «ορόσημο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, ενώ καθιστά την Ελλάδα τη 16 χώρα στην ΕΕ που κατοχυρώνει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ανεξαρτήτως φύλου.

«Η Ελλάδα έγινε την Πέμπτη η πρώτη κατά πλειοψηφία ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου - μια κρίσιμη καμπή για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας», αναφέρει η Washington Post. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ελλάδα είναι "υπερήφανη που γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα των γάμων". Χαρακτήρισε το βήμα αυτό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα - μια προοδευτική, και δημοκρατική χώρα, που είναι με πάθος προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη σαρωτική επανεκλογή του πέρυσι», γράφουν οι New York Times. «Είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι ζήτημα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν "πολίτες δεύτερης κατηγορίας" ή "παιδιά ενός κατώτερου Θεού"».

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων», είναι το κεντρικό θέμα στον Guardian.

Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Για μια «νίκη-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα» κάνει λόγο το CNN, σημειώνοντας ότι η έγκριση του νομοσχεδίου καθιστά την Ελλάδα «την πρώτη χώρα με πλειοψηφία ορθόδοξων χριστιανών που καθιερώνει την ισότητα στο γάμο για όλους».

Η προετοιμασία για την ψηφοφορία ήταν μια δύσκολη μάχη, προσθέτει. «Δεκαπέντε από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και ο Μητσοτάκης, ενισχυμένος από μια πρόσφατη νέα [κυβερνητική] εντολή, επέμεινε για να περάσει το νομοσχέδιο, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω η κυβέρνησή του με τις πιο προοδευτικές δυνάμεις της ΕΕ».

«Η Ελλάδα νομιμοποιεί τον γάμο ομοφύλων σε μια αλλαγή ορόσημο» είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, μια νίκη ορόσημο για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων LGBT που χαιρετίστηκε με επευφημίες από θεατές στο κοινοβούλιο και δεκάδες συγκεντρωμένους στους δρόμους της Αθήνας. Ο νόμος δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά και έρχεται μετά από δεκαετίες εκστρατείας της LGBT κοινότητας στην κοινωνικά συντηρητική χώρα.

Η Ελλάδα επεκτείνει τα δικαιώματα γάμου και υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια σε μια ιστορική ψηφοφορία του κοινοβουλίου, γράφει το περιοδικό Time.

Στη Γαλλία, η Le Monde σημειώνει και εκείνη ότι η χώρα μας είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα «που νομιμοποιεί τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

«Το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια - μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα είχε μείνει μέχρι τώρα πίσω σε σχέση με ορισμένους από τους Ευρωπαίους γείτονές της, κυρίως λόγω της αντίθεσης της Εκκλησίας. Είναι η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που κατοχυρώνει την ισότητα στο γάμο», γράφει το BBC News.

Η Ελλάδα έγινε την Πέμπτη η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παρά την αντίθεση της κοινωνικά συντηρητικής Ελληνικής Εκκλησίας, μεταδίδει το Associated Press. Διακομματική πλειοψηφία 176 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 300 εδρών υπερψήφισε αργά την Πέμπτη το νομοσχέδιο-ορόσημο που συνέταξε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει.

Μόλις γίνει νόμος, η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα στον κόσμο και η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που θα νομιμοποιήσει την τεκνοθεσία από οικογένειες του ίδιου φύλου, γράφει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος euronews, ενώ το Politico κάνει με τη σειρά του λόγο για ένα «νομοσχέδιο-ορόσημο».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 176 ψήφους «υπέρ» έναντι 76 ψήφων «κατά» και δύο «παρών» τόσο επί της Αρχής, όσο και κατά άρθρο. Απείχαν από την ψηφοφορία 46 βουλευτές και υπήρξαν δύο «παρών».

Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας εξέφρασε σε ανάρτησή του την περηφάνια του  για την ψήφιση του νομοσχεδίου

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Εκκλησία ήταν αντίθετη στον νόμο, η ακροδεξιά αντιπολίτευση ούτως ή άλλως, ακόμη και μέλη του κυβερνητικού κόμματος διαφωνούσαν αλλά παρ' όλα αυτά ο στόχος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να εισάγει την ισότητα στον γάμο είχε πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, […] διότι τα δύο αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την προσπάθειά του», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχαν έντονες αντιδράσεις απέναντι στο νόμο. «Εκπρόσωπος αυτών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένας πολιτικός που ενσαρκώνει την εθνικιστική-αντιδραστική αυτή πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. […] Η μεγαλύτερη αντίσταση ωστόσο προήλθε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ιερά Σύνοδος τάχθηκε ομόφωνα κατά του νόμου, έστειλε εμπρηστική επιστολή προς τους 300 βουλευτές και κήρυττε ενάντια στο νόμο και στους ναούς».

Όσον αφορά πάντως την ελληνική κοινωνία, «αυτή έχει μετατοπιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες ώστε δεν ήταν κάποιο τεράστιο ρίσκο για τον Μητσοτάκη να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση για την ισότητα στον γάμο. Αυτό διαπιστώνεται και στις δημοσκοπήσεις των περασμένων μηνών και ετών, στις περισσότερες εκ των οποίων αποτυπώνεται εδώ και χρόνια μια μικρή πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ισότητας των ομοφυλοφιλικών γάμων. […] Σε ορισμένες έρευνες και αναλόγως τις ερωτήσεις, η απορριπτική στάση είναι ενίοτε μεγαλύτερη – σε κάθε περίπτωση όμως η αντίθεση των πολιτών δεν είναι πλέον τόσο έντονη ώστε η Εκκλησία να μπορεί να "χτίσει” πάνω της μια εκστρατεία ή και να τεθεί σε κίνδυνο η πρωτιά της Ν.Δ. ενόψει ευρωεκλογών», καταλήγει η F.A.Z.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit παρατηρεί ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα με ορθόδοξο- στην πλειονότητά του- πληθυσμό που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να συνάψουν μόνο σύμφωνο συμβίωσης».