Brexit: «Εμφύλιος» στους Συντηρητικούς - Παραίτηση υφυπουργού

Brexit: «Εμφύλιος» στους Συντηρητικούς - Παραίτηση υφυπουργού

Ισχυρούς κλυδωνισμούς και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο κόμμα των Συντηρητικών η χθεσινή πρόσκληση της Τερέζα Μέι προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο. Οι συνομιλίες των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν σήμερα. 

«Η Τερέζα Μέι πυροδότησε τον εμφύλιο των Συντηρητικών για την Ευρώπη» γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ενώ η ρεπόρτερ του BBC Λόρα Κιούσμπέργκ έγραψε «η Μέι προσπάθησε να περάσει τη συμφωνία με τους Brexiteers και απέτυχε, τώρα θα προσπαθήσει να την περάσει με της ψήφους των Εργατικών». 

Ήδη μέλη του European Research Group (ERG) εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για την πρόθεση της πρωθυπουργού με πρώτον τον Τζέικομπ Ρις-Μόγκ ο οποίος είπε  «η Μέι προσπαθεί να συνάψει συμφωνία με έναν γνωστό σκληρό Μαρξιστή». O Μπόρις Τζόνσον, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και σκληρός υποστηρικτής του Brexit δήλωσε «Εμπιστεύεται τους τελικούς χειρισμούς του Brexit στους Εργατικούς».

H ανακοίνωση της Μέι προκάλεσε την παραίτηση του Νάιτζελ Άνταμς υφυπουργού υπεύθυνου για την Ουαλία  ο οποίος άφησε έντονες αιχμές στην επιστολή προς την πρωθυπουργό λέει μεταξύ άλλων «Φαίνεται πως τώρα εσείς και το υπουργικό σας συμβούλιο αποφασίσατε ότι μία συμφωνία - φτιαγμένη με έναν Μαρξιστή, που ποτέ στην πολιτική του ζωή δεν έβαλε πρώτο το συμφέρον της Βρετανίας - είναι καλύτερη από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, τουλάχιστον 60 βουλευτές των Συντηρητικών και μέλη του ERG «είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, η Μέι είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από την ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση που η συμφωνία περνούσε από την Βουλή των Κοινοτήτων έχοντας ως αντάλλαγμα της στήριξης των σκληρών του Brexit, η οποία όμως δεν αποδείχθηκε αρκετή. 

Σημειώνεται ότι μετά από μία σύσκεψη με τους υπουργούς της, που διήρκεσε επτά ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μία συμφωνία με το Εργατικό Κόμμα, μία προσέγγιση η οποία θα μπορούσε να κρατήσει τη χώρα πιο στενά «δεμένη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδό της. 

Ακόμα και έτσι όμως δεν είναι σίγουρο ότι Μέι και Κόρμπιν θα καταφέρουν να έρθουν σε έναν συμβιβασμό, πρώτα από όλα γιατί η διαπραγμάτευση θα γίνει επί της συμφωνίας αποχώρησης η οποία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων. Εκτός αυτών, θα πρέπει να πειστούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, έχει ξεκαθαρίσει πως για να γίνει κάτι τέτοιο δεκτό από τους 27 θα πρέπει να υπάρξει μία σημαντική πολιτική εξέλιξη.

Αν οι συζητήσεις Μέι-Κόρμπιν καταλήξουν σε «ναυάγιο» τότε σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες η πρωθυπουργός, τον άχαρο ρόλο να βρεθεί λύση θα αναλάβει εκ νέου το Κοινοβούλιο με μια σειρά νέων ψηφοφοριών. 

AP Photo