Βρετανία: Πρώτος εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca

Βρετανία: Πρώτος εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ένας συνταξιούχος έλαβε σήμερα την πρώτη δόση του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την φαρμακευτική AstraZeneca.

Ο Μπράιαν Πινκερ έγινε το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε από την επικεφαλής νοσοκόμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οξφόρδης. Ο συνταξιούχος ο οποίος έχει νεφρική ανεπάρκεια δήλωσε "πολύ χαρούμενος" που έλαβε το εμβόλιο COVID-19 και ότι μπορεί τώρα "να γιορτάσει την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό του Σίρλεϊ αργότερα φέτος."

«Θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» χαρακτήρισε την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά της covid-19 ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος δρόμος για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «από την αρχή είχαμε δει ότι το εμβόλιο ήταν ο μόνος τρόπος εξόδου μακροπρόθεσμα» και πως η χώρα έχει ήδη χορηγήσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολύ περισσότερες από όσες όλη η υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά.

Εξάλλου ο Χάνκοκ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, εξηγώντας ότι ακολουθεί τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία και ότι τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές είναι ασφαλή.

«Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό δεν είναι υψηλότερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού», υπογράμμισε ο Χάνκοκ.

Σε άλλη του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της covid-19 σε όλο τον πληθυσμό περιορίζονται από την ικανότητα των παρασκευαστών να της παράσχουν επαρκή αριθμό.

“Δεν μπορεί να χορηγηθεί πιο γρήγορα από όσο μας δίνεται, και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή”, εξήγησε ο Χάνκοκ.